IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И медиите на "Газпром" затъват финансово

В потрфолиото на компанията са телевизиите НТВ и ТНТ, както и онлайн платформата Rutube

13:30 | 30.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Газпром Медиа" публикува първия си финансов отчет от 2021 година насам и данните са разочароващи, пише РБК. Руското издание отбелязва, че приходите в холдинга, свързани с реклама, издателска дейност, телевизия и радио, достигат 79,8 млрд. рубли (865 млн. долара) за първото полугодие на 2024 година. За периода компанията е на загуба в размер на 7 млрд. рубли (75,8 млн. долара).

В активите на "Газпром Медиа" са 40 телевизионни канала, сред които най-известните са НТВ и ТНТ, онлайн платформата Rutube, сочена като руския отговор на Yutube, продуцентски компании, радиостанции и множество други компании, които са в медийния сектор.

Компанията не е публикувала финансови отчети за 2022 година и 2023 година. През 2021 г. приходите от дейността са били в размер на 121 млрд. рубли, което е ръст от 22% спрямо предходната 2020 г. Компанията излиза на печалба от малко над 3 млрд. рубли, спрямо загуба от 5,5 млрд. рубли през 2020 г. Тези две години обаче обхващат периода на пандемията от коронавируса.

РБК припомня, че през декември 2023 г. в резултат на консолидация на контролния пакет "Газпоромбанк" от мажоритарен се превърна в миноритарен собственик. Тогава от компанията обясниха, че това е техническо решение, което има за цел да осигури "вертикално интегрирано управление на медийните активи на групата".

През май холдингът публикува и годишен отчет за 2023 година, в който съобщи за първата си финансова загуба за последните 24 години. Загубата на основните пазари доведе до негативния резултат за годината в размер на 629 млрд. рубли, или 6,84 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още