IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Булгаргаз" стартира три търга за доставка на втечнен газ на терминала в Александруполис

Процедурите ще се проведат в началото на септември, края на септември и началото на ноември

20:32 | 29.08.24 г.
LNG_gas_Alexandroupolis_EPA_DIMITRIS_ALEXOUDIS
LNG_gas_Alexandroupolis_EPA_DIMITRIS_ALEXOUDIS

Държавният газов доставчик „Булгаргаз“ АД е стартирал тръжни процедури за доставка на втечнен природен газ на терминала при Александруполис, Гърция, за есенно-зимния период 2024-2025 г., съобщават от дружеството.

Терминалът трябва да заработи на 1 октомври след неколкократно отлагане.

„Булгаргаз“ иска да купи 5 товара (5 млн. Мвтч) втечнен природен газ.

От този обем 1 млн. Мвтч трябва да бъдат доставени в октомврийския търг, а останалите в търга за ноември-декември 2024 г. (2 млн. Мвтч) и януари-февруари 2025 г. (2 млн. Мвтч).

Доставчикът трябва да бъде от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения, както и да има опит на пазара, с общо доставено количество втечнен природен газ най-малко еквивалент на 2 млн. Мвтч за последните три години, става ясно от документацията на компанията за търговете.

Плащанията и по трите търга се предвижда да са с 50% аванс до 15 дни преди доставката, а остатъкът се предвижда да се изплати 10 дни след доставката.

Желаещите да участват в първата процедура трябва да подадат по имейл писмо за намерение в срок до 10:00 ч. местно време на 5 септември 2024 г. В срок до 17 ч. на същия ден „Булгаргаз“ ще уведоми допуснатите до участие в следващия етап на тръжната процедура кандидати, които трябва да подадат обвързващи оферти до 10 ч. на 10 септември. В 13 ч. на същата дата ще бъдат отворени офертите.

За процедурата за ноември-декември 2024 г. писмо за намерение участниците подават в срок до 22:00 ч. местно време на 23 септември, а продължаващите на следващ етап подават обвързваща оферта до 10 ч. на 27 септември. В същия ден ще бъдат отворени офертите.

За участие в процедурата за доставка на газ януари-февруари 2025 г. се подава писмо за намерение в срок до 22:00 ч. местно време на 7 ноември. Обвързващите оферти ще се приемат до 10 ч. на 12 ноември, за когато е предвидено и отварянето на офертите.

Цената ще има най-голяма тежест при определянето на изпълнителите на доставките – 70 точки, а условията за плащане – 20 точки, посочено е в методиката за оценка. Ценовите предложения следва да реферират към TTF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още