IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Швейцария обмислят варианти за завръщането на ядрената енергетика

Става въпрос за проекти с далечен хоризонт на изпълнение, но възможности не се изключват, казва енергийният министър

14:15 | 29.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Швейцарското правителство отхвърли инициативата "Електроенергия за всички по всяко време", но в същото време дава сигнали, че подкрепя възможността да бъде премахната забраната за изграждане на нови ядрени мощности, пише швейцарското издание Swiss Info. Инициативата предвижда разрешение за всяка форма на производството на електроенергия, което е нисковъглеродно и опазващо околната среда.

Авторите на "Електроенергия за всички по всяко време" поискаха насърчаване на различни технологии, за да бъде гарантирана енергийната сигурност в страната.

Правителството отхвърля идеята, но само защото в Конституцията вече има текстове, които предвиждат дивесификация на енергийните доставки. Swiss Info посочи, че властите имат собствен план, който предвижда отмяна на забраната за развитие на ядрената енергетика, който вероятно ще бъде представен до края на годината.

Подобно предложение трябва да бъде одобрено и от парламента, и от гражданите, защото забраната за строителство на нови мощности беше одобрено след референдум през 2017 г. Но в същото време швейцарците подкрепиха и въглеродната неутралност на страната до 2050 г.

Енергийният министър Алберт Рости съобщи след правителственото заседание в сряда (28 август), че за планове за развитието на ядрената енергетика обаче може да се говори в дългосрочен период.

"В дългосрочен период нови ядрени централи са една възможност да направим нашите доставки по-сигурни на фона на несигурните от геополитическа гледна точка времена", каза той, цитиран от Swiss Info.

Ако такива опции не бъдат обсъдени, това може да бъде сметнато като "предателство" за следващите поколения, смята още Рости.

В Швейцария работят три ядрени електроцентрали, след като през 2019 г. от енергийната мрежа беше изключена АЕЦ "Мюлеберг".  Тя беше в експлоатация от ноември 1972 г. В Швейцария се намира и най-старата работеща ядрена централа в света - в Безнау, която е част от енергийната мрежа на страната от 1969 г. насам.

Централата се управлява от Axpo и през пролетта се заговори, че има планове за удължаване на работата ѝ до 2040 г.

По време на изслушване в Народното събрание служебният енергиен министър Владимир Малинов коментира, че Швейцария може да бъде вариант за България за съхранение на радиоактивни отпадъци. Страната ни има задължение да изгради хранилище, но ако плановете се забавят има няколко алтернативи - Финландия, Швейцария или Франция, като работата по изграждането на подобно съоръжение във Финландия е най-напреднала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 1 час
Никакви такива! Само перки и панелки в комбинация от инсталации за зелен водород и изравнителни мощности с централи от същия водород! Всяка друга крачка на правителството трябва да води до нови дела от страна на екоактивистите! А П. ще го обвинявате после. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още