IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Достатъчното" газ в хранилищата в ЕС няма да стигне, ако нещо се обърка през зимата

Цената на суровината остава висока заради опасенията от неочаквани сценарии на пазара - застудяване или спиране на доставките от Русия

15:00 | 27.08.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 25 август газохранилищата в ЕС са пълни до малко над 91% от капацитета им, а потреблението е на най-ниското си ниво от 80-те години на миналия век. По препоръка на ЕК страните от общността трябва да посрещнат новия отоплителен сезон с пълни поне до 90% от капацитета си газохранилища (тоест условието вече е изпълнено два месеца преди крайния срок).

Но въпреки това цената остава висока спрямо началото на годината.

Откога достатъчното стана недостатъчно, се пита анализаторът Хавиер Блас в коментар за Bloomberg и допълва, че вероятно именно това е случаят с газовите пазари в общността.

Причината е, че търговците (и спекулантите на пазара) залагат, че в следващите месеци може да се случи нещо извънредно, което рязко да промени ситуацията на пазара - например рязко застудяване, или пък Русия да спре доставките, и тогава "достатъчното" може да е "недостатъчно" и Европа ще остане без газ.

Имат ли основания?

От началото на войната в Украйна Европа започна да разчита все повече на доставките на втечнен газ - охладен, той може да бъде купен от различни доставчици и така да компенсира загубата на руския тръбен газ. Заради по-високите цени танкерите пристигаха редовно на континента през зимата. Но в газохранилищата остана газ заради високите температури през зимата и така темпото на доставките се забави - с между 15% и 25% по-малко товари спрямо нивата през 2022 г. и 2023 г.

Европа посрещна последните две зими с танкери, чакащи около терминалите, които играеха ролята на допълнителни резерви, но сега търсенето в Азия (и по-скоро в Китай) започва да се увеличава. Страните от ЕС започват да губят доставки в конкуренция вече не само с Китай, но и с по-малки азиатски икономики.

"Или с други думи - Европа има достатъчно газ, ако нещата вървят по план", пише Хавиер Блас. Ако зимата е нормална или по-топла, резервите в газохранилищата ще бъдат достатъчни и това означава, че отново може да бъде видян парадоксът цената на природния газ да бъде по-висока през зимата, когато потреблението е по-високо.

Според анализатора през последните две зими в Европа температурите са по-високи от обичайното заради ефекта на феномена Ел Ниньо, но има тенденция ефектът му да отслабва и се появява обратният феномен, който намалява температурите - Ел Ниня, което означава нормална зима, а дори и по-ниски температури.

Втората заплаха за Европа е Русия, казва още Блас. Според него енергийните пазари винаги реагират шоково на всяка негативна новина от Русия. Няколко европейски държави все още купуват газ от Русия, включително и през Украйна - Австрия, Словакия, Унгария и Италия. А Русия още не коментира как ще продължи да доставя газ на своите клиенти от 1 януари 2025 година, когато Киев ще прекрати транзита на руски газ.

На фона на тези два фактора количествата газ в газохранилищата вече не изглежда толкова достатъчно. В момента потреблението е на най-ниското си ниво от години и едва ли има накъде да намалява, дори и при рекордни цени на газа.

"Ако всичко върви по план, Европа ще има достатъчно газ и цената на газа ще падне около Коледа. Но "достатъчното" няма да е достатъчно, ако нещо се обърка", пише в заключение Хавиер Блас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 9
0pk
преди 1 час
Абе няма проблем, ще се свали още малко потреблението ако трябва. Въпросът с газа е решен Алехандрооо - газ няма да има. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
Алехандро
преди 2 часа
Кви са тези глупости, кви са тези пишман "анализатори", че трябва и вие непременно да ги цитирате?! С лекота може да проверите какви сделки се сключват една година напред - ето:https://***.ice.com/products/27996665/Dutch-TTF-Natural-Gas-Futures/data?marketId=5519350&span=3Видяхте ли и на какви цени?! За, януари 2025? За февруари, март 202?! Видяхме ли?! А, така...Направо се излагате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още