IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на втечнения газ намаляват въпреки очакван пик на търсенето в Азия

В Европа спокойствие носят пълните до над 91% от капацитета си газохранилища

12:15 | 26.08.24 г. 3
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Цените на втечнения природен газ намаляват след годишните пикове, регистрирани и в Азия, и в Европа - двата най-големи пазара на суровината. Ройтерс съобщава за спад на цената на втечнения газ в Азия с около 2%, като това е първо понижение за последните четири седмици.

През седмицата 12-18 август цената на газа в Азия достигна годишен пик, но след това тръгна надолу и пазарите се успокоиха въпреки очаквания ръст на потреблението на континента. Китай и Япония са обхванати от горещи вълни и това увеличава търсенето на електроенергия за климатиците.

По данни на Kpler през август вносът на газ в Азия ще достигне малко над 25 млн. тона, спрямо 23,3 млн. тона през миналия август, което е свързано основно с горещините. Около половината от доставките са за Китай (6,94 млн. тона) и Япония (5,83 млн. тона), които са двата най-големи вносители на втечнен газ в световен мащаб.

Подобна е тенденцията на газовите пазари и в Европа.

В началото на август цената на природния газ на нидерландската платформа TTF, която е референтна за почти всички договори за доставка на втечнен газ, се повиши рязко и достигна годишен пик от 40,36 евро за мегаватчас (на 9 август). Натиск на търговията тогава оказа развитието на бойните действия във войната в Украйна и операцията на Въоръжените сили на Украйна в Курска област.

Малко по-късно обаче търговията започна да се успокоява, след като стана ясно, че "Газпром" не спира доставките си за Европа през Украйна, а данните на Gas Infrastructure Europe (GIE) показаха, че кампанията по нагнетяване на газохранилищата в Европа върви нормално.

Търговията в края на миналата седмица затвори на ниво от малко над 36 евро за мегаватчас.

"Булгаргаз" поиска по-ниска цена на газа за септември

В своето ценово заявление "Булгаргаз" поиска по-ниска цена на газа от 1 септември, като отново не предвижда покупката на втечнен газ. От компанията посочват в своето ценово заявление, че и през септември ще разчитат само на газа от Азербайджан и на доставки от газохранилището в Чирен. Така цената, която ще предложи обществения доставчик на своите потребители е 59,54 лева за мегаватчас, или с около 2% надолу спрямо цената през август.

По данни на GIE за България към 24 август българското газохранилище е пълно до малко над 85% от капацитета му. Това е леко изоставане спрямо средното за ЕС - 91,2%, но вероятно страната ни ще успее да се съобрази с европейските регламенти и да започне новия отоплителен сезон с пълно до 90% от капацитета си запаси от природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандро
преди 25 секунди
До: гъбко--- https://***.nytimes.com/interactive/2024/02/03/climate/us-lng-natural-gas-leader.html Това е при най-големите, цитирам края: "It comes down to economics, said Kenneth Medlock, senior director at the Center for Energy Studies at Rice University. Production just keeps growing in the United States, which keeps prices low. And then we keep seeing major demand growth in the rest of the world.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 22 минути
Всичко е точно, купуваме тоталитарен газ, за да държим хранилищата на 90+%, че да не хвърчат цените и ограничаваме потреблението съобразно наличните доставки демократически газ. Дойчлад юбер алес, господа евроатлантици! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
гъбко
преди 48 минути
До: Алехандро Чак нечувана конкуренция едва ли, всеки кладенец и терминал се строят само срещу дългосрочни договори, покриващи сериозен % от възможният им добив/натоварване. Нищо не се оставя на случайността. Газът няма да падне под една минимална цена за добив. Никой няма да работи на загуба поради прищевките на поредният диктатор. По-скоро изтриват от икономическата карта няколко сигурни и незаменими газодоставчици, които се опитаха да диктуват политически условия с икономически натиск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Алехандро
преди 2 часа
Ама, Вие още ли не сте разбрали, че предлагането на газ в световен мащаб е огромно, конкуренцията е нечувана, все по нови и нови находища влизат в експлоатация и търсят реализация. Или верите на онеи руски нацисти, които пак почнаха да вещаят газова катастрофа?! Моля Ви се, малко по-сериозно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още