IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България стартира програмата за изграждане на 3 GWh батерийни мощности по ПВУ

Одобрените проекти ще получат до 149 млн. лева, или общо 1,2 млрд. лева безвъзмездно финансиране

11:52 | 23.08.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на енергетиката на България набира предложения за проекти за изграждане на батерийни мощности до 3000 мегаватчаса, които ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), става ясно от съобщение на сайта на институцията. Програмата предвижда 50% безвъзмездно финансиране от държавата на спечелилите предложения, а общата сума, която ще бъде разпределена, е 1,2 млрд. лева. Проектите за съхранение на енергия са в основата на развитието на новите ВЕИ инсталации. 

Максималният размер на проектите, които ще могат да получат държавно финансиране, е сумарно 500 мегаватчаса за всички внесени проекти от един участник, като идеята е подкрепа да получат малки компании, а не мащабни инвеститори, които могат да получат по-ниска цена от мащаба на проекта, който предлагат. Първоначалните планове бяха за капацитет от 600 мегаватчаса, но по време на дискусия в Народното събрание председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ) припомни, че максималният товар на връзката към енергийната система е 150 мегавата, или това са 500 мегаватчаса. Освен това така финансиране ще има за поне шестима участника.

По време на изслушване в Народното събрание през миналата седмица служебният енергиен министър Владимир Малинов коментира, че е подадена и нотификация към Европейската комисия за допустимост на мярката по правилата за държавна помощ. Има съгласие двете процедури - набиране на предложения и нотификацията, да вървят паралелно, защото срокът за усвояване на парите по ПВУ изтича през 2026 година.

От Министерството на енергетиката не са определили минимална сума за финансиране на проектите, а максималната сума е 148,6 млн. лева. Максималният интензитет на безвъзмездното финансиране за всеки кандидат е до 50% от допустимите разходи, но не повече от 371,6 хил. лева за мегаватчас изпоззваем енергиен капацитет.

Предложения по тази процедура ще се приемат до края на ноември, а плановете на Министерството на енергетиката са първите договори за реализацията да бъдат сключени през януари. Проектите трябва да бъдат финализирани до март 2026 година.

Според становищата, които е събрало министерството, срокът за изграждане на батерийни мощности е между 10 и 12 месеца. Заради съкратените срокове от институциите ще поискат от желаещите финансиране да покажат, че са поръчали оборудването и доставката ще бъде най-късно през април 2025 година, както и че имат разрешителни за строеж и ще могат да започнат тази дейност най-късно до края на юни 2025 г.

През следващия юни ще бъде направена ревизия на проектите и тези, които нямат разрешително за строеж ще бъдат отстранени, а тяхното място ще могат да заемат проекти от резервен списък, които са по-напреднали оттях, предвиждат още плановете на Министерството на енергетиката.

Спечелилите проекти ще могат да получат авансово плащане, но срещу представяне на банкови гаранции.

За да няма злоупотреби, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъжда и ще определи такса за подаване на заявление за присъединяване на батерийни мощности. Системите за съхранение на енергия са ключови за развитието на зелената енергетика, но вече има и данни за опити за злоупотреби, коментира в НС председателят на комисията Иван Иванов. Вероятно размерът на таксата ще бъде 50 хил. лева за мегават, тоест между 10 хил. и 15 хил. лева за мегаватчас. Този размер е аналогичен на размера на  таксата, която заплащат инвеститорите в производствени мощности. 

Всички проекти, които получават финансиране по ПВУ, трябва да бъдат изградени и осчетоводени до юни 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 7 минути
До: Тодор_Иванов......... НЯМА ДАЛАВЕРА ............. има и един проект "Яденица" за увеличаване на капацитета на Чаира .......... а за него нещо???????? (за него отдавна не е писано по "вестниците")
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Тодор_Иванов
преди 27 минути
А какво става ПАВЕЦ Чаира? Съхраняването на енергия в акумолатори е пълна загуба. Има толко водни каскади годни за ПАВЕЦ, а там не се инвестира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
гъбко
преди 46 минути
До: Пишман Investor Много лесно кореспондира. Ако не можете да внесете такса от 50хил, с какво ще строите обект за 5млн? Имате ли представа колко може да струва само доставката на една мега батерия от нисък клас и необходимите съпътстващи съоръжения, без строителните дейности и инсталацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 1 час
"като идеята е подкрепа да получат малки компании, а не мащабни инвеститори, които могат да получат по-ниска цена от мащаба на проекта, който предлагат" ............. ТОВА, как кореспондира с ТОВА: "Вероятно размерът на таксата ще бъде 50 хил. лева за мегават" ........... знаем си ги нещата ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
гъбко
преди 1 час
Не може да е вярно това. Ние ще горим въглища до 2038г. Или поне ще им плащаме все едно ги горят. Тук съм чел всекидневно мнения от елитни енергийни експерти, в това число и Боян Рашев, че ние не можем да произвеждаме достатъчно електричество от фотоволтачни централи и не можем да си вържем баланса с този лош, некачествен и непостоянен "слънчев" ток. А сега батерии. Гадост! Евроатлантическа гадост! Г-н Ковачки и мъдрият хидроинженер с палата на Черно море какво ще работят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още