IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Агенцията за атомна енергия се притеснява от нивото на защитата на Курската АЕЦ

Директорът на МААЕ Рафаел Гроси планира да посети централата, а след това да пътува до Киев и да разговаря с Володимир Зеленски

14:29 | 22.08.24 г.
Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP
Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP

Нивото на защита на Курската АЕЦ притеснява Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), става ясно от коментар на директора на институцията Рафаел Мариано Гроси пред Bloomberg. Според него реакторите нямат защитен купол, а обикновен покрив, което прави ядрото уязвимо.

"И когато добавите напредващите войски и факта, че централата е в обсега на артилерията, това е източник на огромно безпокойство за мен и агенцията", казва Гроси.

Въпреки че реакторите в Курската АЕЦ са модерни, нивото на защита е като на ядрената централа в Чернобил, посочва Bloomberg. При инцидента в Чернобил през 1986 г. в атмосферата над Европа се разпространи радиационен облак. За сравнение, централата във Фукушима имаше механизъм за вторично херметизиране, което не позволи радиоактивно замърсяване.

Украйна започна операция в Курска област в близост до ядрената централа. Заради секретността на действията на украинските военни в Русия се заговори, че целта е именно Курската АЕЦ. Преди дни украинският президент Володимир Зеленски коментира за първи път, че целта на операцията е създаване на буферна зона и попълване на "фонда за обмяна".

Руският представител в МААЕ заяви, че ситуацията представлява заплаха не само за ядрената безопасност на Русия, но и на целия свят, допълва още Bloomberg.

Руските военни превзеха най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ в първите дни на войната в Украйна. При инспекция екип на МААЕ установи, че на мястото са разположени военни, техника и въоръжение, което е нарушение на принципите за ядрената сигурност. Експерти на агенцията изпълняват мисия на място в Запорожката АЕЦ в опит да ограничат възможностите за инциденти, след като централата за известен период от време беше обект на обстрели, за които взаимно се обвиняват и двете воюващи страни.

Ядреният регулатор отдавна изразява своите опасения за Запорожката АЕЦ, изтъквайки опасността, свързана с прекъсването на електрозахранването, нужно за поддържане на охлаждането на реакторите. Проблем за централата е и водното езеро, от чиито води се охлаждат реакторите, след като руските военни взривиха язовирната стена на яз. Каховка през миналото лято като част от плана за ограничаване на украинската офанзива.

МААЕ е поставила под надзор и останалите ядрени реактори в Украйна - общо 15, заедно с тези в затворената централа в Чернобил. Тяхната конструкция е в състояние да устои на технически и човешки грешки, но не и на директна военна атака, коментират от агенцията.

Мариано Гроси съобщи, че планира да посети Курската АЕЦ, а след това ще поиска и среща с Володимир Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още