IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Работата на вятърните паркове може да разочарова любителите на чиста енергия в Германия

Ветровете през лятото намаляват скоростта си и това не може да бъде преодоляно и от новите по-ефективни турбини

11:51 | 22.08.24 г. 2
Снимка: Brais Lorenzo/Bloomberg LP
Снимка: Brais Lorenzo/Bloomberg LP

През 2024 г. вятърните паркове в Германия ще произведат към 196,1 гигаватчаса електроенергия, спрямо 194,4 гигаватчаса през 2023 г., сочат прогнози на анализаторите от LSEG, цитирани от колумниста на Ройтерс Гевин Макгуайър. Това е повишение от само 1%, което е съществено забавяне спрямо ръста от 12,4% през 2023 г. и от малко над 11% през 2022 г.

От гледна точка на екологията емисиите въглероден диоксид от енергийния сектор са на най-ниските нива от десетилетие - 85,3 млн. тона, спрямо 105 млн. тона за първото полугодие на миналата година.

Вероятно привържениците на чистата енергия в Германия обаче ще бъдат разочаровани през тази година, пише още коментаторът. Според него причините за бавното разширяване на сектора са две - слабите ветрове през лятото и по-малкият брой работещи турбини.

През 2023 г. вятърните централи бяха основен енергиен източник за Германия с дял от 27% в енергийния микс. Въглищата държаха 19,5%, а соларните панели - 17,5%. По данни на екологичната организация Ember през първото полугодие делът на вятърната енергия в микса се разширява до 28%.

През юли производството на вятърните турбини намалява и това всъщност е характерно за летните месеци, котаго скоростта на вятъра е по-ниска. Анализаторите отчитат и по-малко новоприсъединени вятърни мощности, отколкото изведени от експлоатация. През първото полугодие в страната са изградени около 900 вятърни турбини с общ капацитет от 5 гигавата, което е рекордно ниво. В същото време в периода януари - юни в експлоатация са въведени 252 нови турбини, а своя жизнен цикъл са приключили 282.

Потенциалът за производството обаче засега е неясен, защото новите турбини са по-ефективни от старите. Всичко ще зависи от скоростта на вятъра в следващите месеци, посочва още Макгуайър. Прогнозите обаче сочат, че тя ще бъде по-ниска от обичайното към края на годината и при това положение властите ще бъдат принудени отново да включат въглищни или газови централи, за да бъде покрито увеличеното търсене в края на годината от индустрията и домакинствата.

На този фон още по-разочароващ изглежда фактът, че производството на вятърните централи ще се разраства по-бавно от средния темп въпреки новите и по-ефективни турбини, които са инсталирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 час
Затова и светът е разделил хората, занимаващи се с разни неща на професионалисти и любители. Любителите могат да си играят колкото искат на жмичка и да се разочароват, но не и да налагат дневния ред на професионалистите и държавите с икономически ангажименти към бизнеса и населението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 час
Една и съща дъвка. Вече и дете с диагностициран синдром на Даун разбра, че от слънце и вятър не може да се добива постоянно и надеждно електроенергия за високоразвити индустриални и потребителски настроени икономики. Допълващ, разтоварващ, подпомагащ, диверсифициращ, но не и основен, базов компонент на една индустриална енергетика. Екзотика. И всеки, който не се отнася така към тези енергийни източници, ще бъде разочарован. Всичко останало е измама, далавера, празнодумие и празноглавие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още