IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свръхпредлагането на природен газ в САЩ сваля цените

Необичайно топлата зима остави много газ неизгорен през отоплителния сезон

14:07 | 23.08.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Brandon Bell/Getty Images
Снимка: Brandon Bell/Getty Images

Пренасищането с природен газ потиска цените и предизвиква нови съкращения в добива от сондажните полета в САЩ въпреки едно от най-горещите лета в историята, пише колумнистът на Wall Street Journal Райън Дизембър.

Големите производители като EQT и Coterra Energy свиват производството, чакайки да свържат нови кладенци към тръбопроводи и забавяйки проектите за сондиране. Те се стремят да стимулират цените, които рядко са били по-ниски през летните горещини, когато климатиците създават голямо търсене на енергия.

Референтните фючърси на природен газ затвориха във вторник на ниво от 2,20 долара за милион британски топлинни единици, което е с 14% по-малко отпреди година и с 30% под скорошния връх от средата на юни.

Фючърсите бяха дори по-евтини в началото на този месец, търгувайки се под 2 долара, преди производителите да започнат да разкриват планове за намаляване на производството. Освен срива по време на пандемичните блокади през 2020 г., летните цени на природния газ не са били толкова ниски от 90-те години на миналия век.

„Най-просто казано, газовите пазари са пренаситени“, коментира главният изпълнителен директор на Coterra Томас Джорден пред инвеститорите този месец, когато компанията от Хюстън изложи планове за намаляване на производството в своите газови находища в Апалачите.

Добивът на газ в САЩ достигна дневен рекорд от 105 млрд. кубически фута (към 3 млрд. куб. метра – бел. прев.) през декември, според S&P Global Commodity Insights. Необичайно топлата зима остави много газ неизгорен през отоплителния сезон. До пролетта пазарът беше залят и цените спаднаха. Поредица от съкращения в добива повиши цените, но те бяха върнати надолу от възстановяващото се производство.

Междувременно бурите удариха силно търсенето. Ураганът Берил спря тока за милиони тексасци и големи потребители на газ по крайбрежието на Мексиканския залив, включително терминал, който изнася втечнен природен газ (LNG). Този месец лиши от ток стотици хиляди домове и предприятия около Кливланд.

Обемът на природен газ в местните съоръжения за съхранение е с 13% по-висок от петгодишната средна стойност за това време на годината въпреки рекордното търсене това лято от комуналните услуги, според Администрацията за енергийна информация.

Това се случва на фона на 40% излишък през март, когато цените на газа достигнаха рекордно ниски нива в реално изражение. Но все още има достатъчно натрупан газ, за ​​да топли страната дори през необичайно студена зима и да остави удобен буфер за пролетта, казва Джо ДеЛаура, глобален енергиен стратег в Rabobank, която наскоро намали прогнозите си за зимните цени.

Остават повече от два месеца, преди пещите да бъдат запалени и търсенето на газ да надхвърли дневното производство. Дотогава продукцията, надвишаваща търсенето, се инжектира в подземни хранилища от търговци, очакващи по-високи зимни цени. Колкото повече газ се натрупа в складовете преди зимата, толкова по-ниски цени вероятно ще плащат потребителите, когато дойде време да отопляват домовете си.

„Всичко от днес до края на октомври е като допълнителна мазнинка“, посочва ДеЛаура. „Доста трудно е да се очертае оптимистичен сценарий за цените“.

Напоследък производителите се държат повече като търговци в сравнение с последните години, когато сондираха, за да увеличат производството, често без да се съобразяват с рентабилността. За втори път тази година производители, включително EQT, APA и Chesapeake Energy, държат газа извън пазара, докато цените са ниски.

Досега този месец анализаторите казват, че производството е намаляло с повече от 2 млрд. куб. фута на ден, което е почти равно на дневното потребление на малък град или на най-големите терминали за износ на LNG.

Това отчасти се дължи на съкращенията, които бързо премахват предлагането от пазара, както и на забавения ефект от по-малкото сондиране от пролетта. Миналата седмица имаше 98 сондажни полета в САЩ специално за природен газ, което е спад от повече от 120 през февруари, според фирмата за петролни услуги Baker Hughes.

Ръководителите и анализаторите от газовата индустрия казват, че са необходими шест до девет месеца, намаленото сондиране да се отрази в данните за производството.

„Виждаме, че пазарите функционират ефективно и производителите реагират по начина, по който бихте очаквали“, отбелязва Ерик Макгуайър, директор анализи на природния газ и LNG в компанията за енергийни изследвания Wood Mackenzie. „Шокиращото е, че те всъщност не са правили това преди; това е нова производствена парадигма.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
stonasto
преди 3 минути
До: гъбко Е,не сте прави...Ростех делает фуражки,най различни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
гъбко
преди 29 минути
До: Алехандро Те и по 100 самальота щяха да правят на година, сонда на Луната щяха да пращат, т.е. уцелиха я де, государственьй автомобил щяха да правят. Пък напоследък възраждат позамрялото производство на валенки(зимни обувки от сплъстена овчa вълнa) и каpучки за конски впрягове, покрай матрьошките и самоварите. Национални особености на етноса, дет се вика първо стъпка назад, пък после ще направят квантов скок. Важното е, че от Силата на Сибир капе, не е много но за дачите на царя има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Алехандро
преди 1 час
Е, как може такова нещо, онези от рускатакочина пак се бяха наели - "газта това, газта онова"?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още