IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Опасенията за доставките на газ в Европа започнаха да се успокояват

Спокойствие на пазара носят и данните за пълните газохранилища

18:58 | 21.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Цената на природния газ в Европа тръгна устойчиво надолу от началото на седмицата, сигнализирайки, че опасенията за доставките на природен газ се успокояват. Търговията на нидерландската платформа TTF се стабилизира на нива около 37 евро за мегаватчас, след като на 9 август записа най-високата цена от началото на годината - малко над 40 евро за мегаватчас.

Тенденцията е нагоре от пролетта насам - пазарите са волалитлни заради неясноти около доставките на фона на геополитическото напрежение в Близкия изток, изтичащия договор за транзит на руски газ през Украйна и увеличеното търсене в Азия, което отклонавя танкери от Европа.

В началото на август "Газпром" временно намали доставките на газ през Украйна, след като Въоръжените сили на Украйна превзеха Суджа и газовата станция край града, входна точка за системата на Украйна. В последните дни обаче обемите се върнаха до нормалните за последните две години нива от около 42 млн. куб. метра на ден.

Доставките на тръбен газ от Норвегия също са стабилни.

След края на договора за транзит с Русия Украйна ще опита да предложи алтернатива. Има инфрмация, че Киев води преговори с Азербайджан и други азиатски доставчици - например Туркменистан, но все още няма конкретни параметри на евентуални доставки.

Спокоствие носят и пълните вече до над 90% от капацитета си газохранилища още преди началото на газовата година (1 октомври). Данните на Gas Infrastructure Europe показват, че газохранилището в Чирен е пълно до 84% от капацитета си. В последните два месеца "Булгаргаз" черпи от съоръжението, за да покрие търсенето. Основен доставчик през тези месеци е Азербайджан.

През миналата година заради препълнените газохранилища в Европа търговците съхраниха известни количества газ в Украйна, възползвайки се от много ниската цена (под 25 евро за мегаватчас в края на февруари). През тази година обаче заради масирания ракетен обстрел от страна на Русия по енергийната инфраструктура интерес липсва.

Опасенията са, че ракети или дронове ще повредят довеждащата инфраструктура. Така газохранилищата в Украйна са пълни до 22% от  капацитета си, но страната има огромни възможности за съхранение - над 30 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
гъбко
преди 1 час
Така както вървят нещата напоследък за русНАЦИтата, е напълно възможно украинците да вземат скоро под аренда и някой кладенец за добив на природен газ, освен газоизмервателната станция с помпите. Така пазарът ще е доволен, че няма да има повече изнудване от диктаторът търсен за престъпления срещу човечеството. А украинците ще могат да си покриват разходите по възстановяване, пък и някоя и друга гривна за снаряди ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още