IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мащабен соларен парк в България подкрепя амбициите на ЦИЕ за слънчева енергия

Регионът се развива много по-бързо от средното за Европа и скоро ще бъде конкурентен на богатия Запад и слънчевия Юг

13:07 | 20.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните месеци страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са в основата на развитието на соларната индустрия в Европа, пише колумнистът на Ройтерс Гевин Макгуайър, позовавайки се на данни от Ember. Те показват, че в региона през последните пет години новите соларни инсталации се увеличават със средно 49% на година, което е над средното за Европа (19%), богатите страни в Западна Европа (16%) и слънчевата Южна Европа (21%).

Един от тези проекти е мащабният соларен парк край Априлци, съобщава Ройтерс. Със своята инсталирана мощност от 400 мегавата той е най-големият не само в България, но и на Балканите и в Източна Европа. В централата са поставени 800 хил. панела на височина от 2,2 метра и площта отдолу може да се използва за земеделски нужди.

Тези т.нар. агроволтаици започват да се появяват в проектите за соларни централи в Полша и Турция, където развитието на индустрията е възможно само с ограничено въздействие върху селското стопанство.

Според анализите на екологичната организация Ember един от лидерите на соларната индустрия в региона е именно Полша, следвана от Унгария. За първите седем месеца на годината в тези държави са произведени съответно 11,3 тераватчаса и 5,8 тераватчаса електроенергия от слънцето. Това представлява впечатляващ ръст от 33,3% за Полша и почти 48% за Унгария спрямо същия период на 2023 година.

Данните на Електроенергийният системен оператор (ЕСО) за България показват, че в слънчев ден в обедните часове има рекордно производство на електроенергия от соларните централи.  В тези часове те дори успяваха да покрият производството от едни от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", който беше в  планов ремонт в този момент, а и страната изнасяше големи количества електроенергия.

Общо най-напредналите в соларната индустрия в ЦИЕ - Австрия, България, Унгария, Полша и Румъния, са произвели 25,2 тераватчаса електроенергия, което е повишение от 55% спрямо миналата година. Данните показват, че по отношение на производството районът доста изостава от петте лидера в Южна Европа - Гърция, Италия, Португалия, Испания и Турция (общо 76,1 тераватчаса) или от Западна Европа - Белгия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария (общо 83,5 тераватчаса).

С агресивните темпове, с които се развива региона, соларната енергетика в Централна и Източна Европа обаче ще може да бъде съизмерима със Западна Европа през 2029 година, а година по-късно и с Южна Европа.

Петте най-развити "слънчеви" държави в ЦИЕ вече изпревариха петте от Северна Европа - Дания, Финландия, Литва, Швеция и Великобритания, произвеждайки със 76% повече електроенергия от тях през първите седем месеца на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още