IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Апетитът на Китай за руски петрол отслабва пред по-евтини алтернативи

Китайските рафинерии са предпочели петрол от Саудитска Арабия и от Малайзия, сочат данни на митниците

10:13 | 20.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През юли Китай е внесъл със 7,4% по-малко петрол на годишна база от своя основен доставчик Русия, съобщава Ройтерс, като се позовава на официалните статистически данни. Причината е намаленото производство на рафинериите като цяло, но също така и вторичните санкции, които усложниха разплащанията между двете държави.

По данни на митническите власти през юли доставките на руски петрол в Китай са били 7,46 млн. тона, или по 1,76 млн. барела дневно. Това са общо доставките през тръбопроводи и през пристанищните терминали. За сравнение, през юни китайските рафинерии получаваха по 2,05 млн. барела, а през юли 2023 година - 1,9 млн. барела на ден.

В същото време Саудитска Арабия опитва да си върне лидерската позиция на китайския пазар и според източници на Ройтерс през юли е предложила сериозни отстъпки за своя петрол. Така данните на митниците показват, че вносът оттам се увеличава с 13% до 1,51 млн. барела дневно, или 6,41 млн. тона.

Bloomberg обръща внимание на рекордния внос на петрол от Малайзия, който възлиза на 1,47 млн. барела дневно. Според агенцията това е три пъти повече от среднодневните добиви в страната през 2023 г. Това означава, че доставките от Малайзия вероятно прикриват внос от алтернативни източници и много вероятно става дума за петрол от Иран.

Доставките от Иран са най-евтини за Китай - цената им е с 6 долара под цената на сорта Брент. В същото време Русия предлага своя петрол с отстъпка от 1 долар под цената на Брента.

Бреговете край Малайзия са традиционно място за претоварване на танкери с петрол, пристигащи от държави под санкции. Официално Китай не купува петрол от Иран от лятото на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още