IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Москва не вярва във версията за украински заговор срещу "Северен поток"

Външният министър на Русия смята, че медийните публикации по случая са опит за инсценировка

15:28 | 19.08.24 г. 1
Снимка: Министерство на отбраната на Дания
Снимка: Министерство на отбраната на Дания

Германия трябва да отговори на редица въпроси, свързани с разследването на взривовете на "Северен поток", коментира пред "Известия" руският министър на външните работи Сергей Лавров. По-рано днес (19 август) Олег Тяпкин, служител в Министерството на външните работи, коментира пред РИА Новости, че Москва официално е предявила претенции към Германия да изпълни своите ангажименти, произтичащи от конвенцията за борбата срещу тероризма на ООН заради случилото се на дъното на Балтийско море.

Лавров критикува отказа на Берлин да сподели резултатите от разследването с Русия, а вместо това се появяват публикации в няколко германски издания и в The Wall Street Journal, в които се разкрива тезата, че тръбите са взривени от украински граждани. Германия издаде заповед за арест на украински гражданин по подозрения, че е свързан с инцидента. Според медийни публикации става дума за инструктора по гмуркане Володимир Журавльов. 

Официално германската прокуратура отказва коментар. 

В Москва не вярват в тази версия, става ясно още от коментара на първия дипломат на Русия. Според него дори и да има участие на украинци, Киев не може да извърши подобен акт без помощта и заповедта на САЩ. Руският президент Владимир Путин също обвини ЦРУ за организирането на саботажа в интервюто си с Карлсън Тъкър преди няколко месеца.

"Сега започваме да виждаме опити за всичко да бъдат обвинени група пияни военни, които заедно с пиeщите с тях бизнесмени са наели някого или са решили самите те да се научат да се гмуркат. Това е несериозно", коментира Сергей Лавров по повод медийните публикации. Според него става въпрос за опит за инсценировка.

Взривовете по проекта "Северен поток". Източник: Bloomberg Взривовете по проекта "Северен поток". Източник: Bloomberg

В края на септември 2022 година взривове разрушиха три от четирите тръби на "Северен поток", прекъсвайки доставките на руски газ за Германия. Единствената цяла тръба е част от разширението на газпровода ("Северен поток 2"), което така и не получи сертификат за работа от германските власти - процедурата беше спряна дни преди институциите да се произнесат, след като Русия нападна Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 1 час
Никой не верва в украинската следа. Всички знаят, че руснаците сами са си я бишнали - е зелкича ше потвърди! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още