IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия изисква повече плащания от Uniper, за да запълни бюджетната дупка

Uniper ще трябва да плати 2,9 млрд. евро на правителството, което е с 300 млн. евро повече от първоначално планираното

22:00 | 16.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия настоява за по-големи плащания от национализираната енергийна компания Uniper SE за спасителния план през 2022 г., докато държавата се опитва да запуши дупката в бюджета си, съобщава Bloomberg

Uniper ще трябва да плати 2,9 млрд. евро на правителството, което е с 300 млн. евро повече от първоначално планираното, информира федералната пресслужба.

Компанията заяви по-рано тази година, че е заделила 2,3 млрд. евро, за да плати на правителството и допълнително е увеличила провизиите си през юни.

„Увеличението е единствено резултат от по-добрите очаквания за резултатите на Uniper през 2024 г.“, изтъква говорител на компанията, добавяйки, че плащането ще бъде дължимо в края на март 2025 г. Точната сума ще зависи от приходите за цялата година. 

Германия се намеси, за да спаси Uniper, след като Москва нахлу в Украйна и ограничи доставките на газ за континента. Спасителният пакет беше един от най-големите в германската корпоративна история, но сега от компанията се изисква да върне парите като част от механизъм за „обратно възстановяване“, създаден от Европейския съюз (ЕС).

По-рано този месец компанията обяви, че е успяла да компенсира приблизително 540 млн. евро за анулирани задължения за плащане към руската „Газпром“ срещу щети, които дължи за недоставен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още