IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна се разколебава за оборудването от АЕЦ "Белене" - скъпа и стара технология

Депутати се опасяват, че сделката крие и корупционен риск

11:19 | 15.08.24 г. 5
Оборудването за АЕЦ "Белене". Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Оборудването за АЕЦ "Белене". Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

В Украйна започнаха да се разколебават за покупката на двата блока за АЕЦ "Белене", пише Politico след заседание на енергийната комисия във Върховната Рада. От публикацията е видно, че срещу предложението на Министерството на енергетиката се обявяват дори и депутати от управляващата партия "Слуга на народа".

България и Украйна подписаха меморандум за сътрудничество в областта на ядрената енергетика през миналия юли по време на посещението на президента Володимир Зеленски у нас. По силата му беше създадена работна група, която да анализира възможностите за покупката на двата реактора от типа ВВЕР 1000, които да бъдат инсталирани в Хмелницката АЕЦ.

След масираните ракетни удари по украинската енергетика от пролетта насам в правителството оценяват покупката на готовите реактори като един от начините бързо да бъдат въведени в експлоатация нови генериращи мощности. След унищожаването на голяма част от въглищните и водните централи в страната сега ядрената енергетика заема дял от 60% от енергийния микс на Украйна.

В украинския парламент обаче започнаха да се питат дали българските реактори действително са най-добрият вариант. Опасенията са, че сделка ще отвори голяма дупка в и без това "хилавия" бюджет (България плати за реакторите 620 млн. долара и Народното събрание определи, че продажбата трябва да се случи поне за толкова - б.р.). Срещу това Украйна ще получи остаряла технология, която може и да не помогне за изход от енергийната криза.

"Много рядко се случва въпрос от такова голямо значение да не получи подкрепа", кзава Андрий Жупанин, депутат от партията на Зеленски, след разговорите в енергийната комисия.

Пред Politico той уточнява, че има още доста въпроси, които не са получили ясен отговор - може ли Украйна да си позволи да купи руска ядрена технология по време на пълномащабната война с Русия и в какво състояние са всъщност реакторите, купени преди повече от 10 години.

България съхранява реакторите на площадката, предвидена за втора ядрена централа  в Белене при спазване на всички изисквания от конструктора - "Росатом". Украински експерти бяха на посещение в България, за да оценят състоянието им и дали могат да бъдат използвани за разширението на Хмелницката АЕЦ, където междувременно започна и проект за поставянето на още два реактора, но този път по технологията на Westinghouse.

За енергийния министър Херман Халущенко притесненията на депутатите не са основателни. Развитието на ядрената енергетика и нови блокове в Хмелницката АЕЦ са приоритет за правителството.

Корупцията в енергетиката

Опозиционни депутати имат още една причина да не искат покупката на блоковете от АЕЦ "Белене" - корупцията. Според тях енергетиката в Украйна е пропита от корупция и непрекъснато някой се опитва да източи компанията, оперираща ядрените мощности - "Енергоатом".

Преди няколко дни беше арестуван и зам.-министър на енергетиката по време на взимане на подкуп от 500 хил. долара за прехвърляне на минно оборудване от Харковска област към Лвовск.

Халущенко е категоричен - дори само фактът, че сделката се обсъжда публично в парламента, е достатъчен, за да стане ясно, че правителството има намерение да сключи договора прозрачно. "Всички спекулации за прозрачността са от сили и кръгове, които не са заинтересовани от развитието на украинския ядрен сектор", казва той пред Politico.

Изданието посочва, че енергийният сектор в България е не по-малко уязвим на тема корупция. В началото на седмицата Европейската прокуратура например проверява сделката за разширяването на газохранилището в "Чирен". Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов също коментира, че сигналът срещу него е от среди, които нямат интерес към диверсификацията и сигурността на енергийните доставки в страната.

През миналата седмица Народното събрание отново разгледа въпроса за продажбата на ядреното оборудване на Украйна и в крайна сметка беше дадена зелена светлина преговорите да продължат. По време на дискусиите обаче беше обсъдено България да си запази тези реактори за резервни части за АЕЦ "Козлодуй".

Страната ни се отказа да изгражда АЕЦ "Белене", отчитайки променената геополитическа обстановка и прекъснатите отношения с Русия, тоест без съдействието на конструктора на реакторите. От своя страна, Украйна, която е във война с Русия, има нужния технически капацитет да използва оборудването и без съдействието на "Росатом".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 21 минути
До: cyclop ... на теб , ако ти подаряват масквич407и , който не е в движение , ще го вземеш ли ?! при условие , че ще караш след 6 месеца тойота приус ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
sosi
преди 36 минути
Това важи за всеки нов АЕЦ - скъпа и стара технология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
sssaaa
преди 59 минути
Нищо няма да плати това фekaлни племе. Само просят и търсят борчове с ясната представа, че никога няма да имат намерение да върнат нещо или да платят неговата стойност. Жалки npocяци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
cyclop
преди 1 час
Скъпа в смисъл че ужким ще я платят ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
Алехандро
преди 1 час
Добрутро! Подарете им я, бе, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още