IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на руски петрол показва признаци на съживяване през август, приходите обаче падат

През първата половина на годината Русия е добавила 74 танкера към своята флотилия, санкции са спрели 49

17:19 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на руски петрол показва признаци на съживяване в началото на август спрямо юли, когато беше записано 11-месечно дъно на доставките. Това обаче не носи повече приходи, защото цената на суровината намалява, сочат изчисленията на Bloomberg.

Данните на агенцията се базират на наблюдението на морските терминали, както и на допълнителна информация като например от енергийния търговец Vortexa или анализаторската компания Kpler.

В седмицата 5-11 август износът на петрол записва минимален спад от 10 хил. барела до 3,29 млн. барела на ден. Но доставките за последните четири месеца се повишават с 80 хил. барела до 3,19 млн. барела на ден. Това означава, че има ръст за втора поредна седмица. Износът е с 500 хил. барела по-малко спрямо пиковите нива през април, посочва Bloomberg.

Приходите от търговия с петрол намаляват през миналата седмица до 1,56 млрд. долара спрямо 1,61 млрд. долара в предходната седмица. Средно в последните четири седмици приходите от търговията с петрол в руския бюджет са 1,58 млрд. долара на седмица.

Приходите достигнаха своя пик през юни 2022 година - 2,17 млрд. долара, а най-ниски бяха през декември 2022 година, когато в руската хазна влизаха по 930 млн. долара седмично от петрол. Тогава Западът въведе санкции срещу Русия и петролния сектор, който е основно перо в бюджетните приходи на страната, заради военното нахлуване в Украйна.

Оттогава обаче Москва намери начин да заобиколи санкциите - основно чрез стари танкери, част от които закупени от руски компании, които не спазват ограниченията, въведени върху цената на руския петрол. Наблюдатели се опасяват от тези танкери не само заради нарушаването на правилата, а и заради факта, че често те плават практически без застраховки, с изключени транспондери и претоварват в открити води, което крие екологични рискове.

Bloomberg цитира доклад на украинския икономически институт KSE, според който през първата половина на 2024 година Русия е добавила към своята "тайна флотилия" 74 танкера. В същото време под санкции са поставени 49 танкера, които са нарушили по някакъв начин правилата. Анализаторите отбелязват, че в момента няма трудности за намиране на превоз, а приходите от продажбата на петрол от началото на годината са силни, защото Русия не предлага обичайните отстъпки за своите клиенти. Според данните на Министерството на финансите на Русия от началото на годината от петрол и газ в бюджета са влезли 6,7 трилиона рубли, или 78 млрд. долара.

Реално Русия разчита на два основни пазара за продажбата на петрол - Китай и Индия. В четирите седмици до 11 август към Азия са насочени 2,95 млн. барела на ден. Износът отбелязва най-високото си ниво за последните 5 седмици, но е с 9% под пика през април.

За Китай Русия е изнасяла 1,16 млн. барела на ден, които се допълват и с 800 хил. барела дневно, които Пекин получава през тръбопроводи. Износът за Индия намалява до средно 1,38 млн. барела, спрямо 1,47 млн. барела в четириседмичният период, приключил на 4 август.

Една от причините за намаляването е все по-трудният начин за разплащане заради вторичните санкции, въведени от САЩ. Заради ограниченията Русия и Китай обсъждат връщането на бартерните сделки помежду си.

Данните показват още, че през последните седмици износът на руски петрол от терминалите в Черно море и Балтийско море са на най-ниското ниво от декември 2022 година, но това се компенсира от износа през тихоокеанското пристанище Козмино. В Черно море Русия има само един клиент - Турция. През последните седмици доставките остават стабилни в обем на 240 хил. барела на ден.

Всички тези данни отново потвърждават, че през юли Русия е превишила квотите за добив на ОПЕК+, които се ангажира да изпълнява. Москва обеща, че ще компенсира увеличението през следващите месеци. В същото време започва да възстановява работата на рафинериите, след като Украйна насочи дроновете си към нови цели - военни авиобази, в последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още