IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия е издала Европейска заповед за арест на украинец заради саботажа на "Северен поток"

Русия и Западът взаимно се обвиняват за взривовете, разрушили три от тръбите по проекта

12:21 | 14.08.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия е издала Европейска заповед за арест на украинец, заподозрян за взривовете по "Северен поток" през есента на 2022 година, твърдят германски медии, цитирани от Ройтерс. Мъжът е инструктор водолаз и по последни данни живее в Полша. Според публикации в ARD, Die Zeit и SZ разследващите имат подозрения, че е един от водолазите, планирал саботажа по газопровода.

Берлин е поискал от Полша заподозреният да им бъде предаден още през юни. Идентифицирани са още двама водолази - мъж и жена от Украйна, но за тях няма издадени заповеди за арест, се казва в публикациите.

Ройтерс припомня, че през януари 2023 година Германия съобщи, че е по следите на яхта, наета в Полша, за която смята, че е участвала в саботажа. Според германските власти обучени водолази могат да извършат операцията на дълбочина от 70-80 метра.

Към момента от главната прокуратура на Германия отказват коментар на информацията, базирана на източник на ARD. От полската прокуратура също не реагират с изявление по темата.

Според информация на Der Spiegel пък заподозреният е напуснал Полша.

Публично все още никой не е заявил съпричаността си към саботажа, разрушил три от четирите тръби по дъното на Балтийско море. В Русия подкрепят теорията, че зад него стоят САЩ и Великобритания и посочват като доказателство военни учения, провели се в региона малко преди взривовете. На Запад пък смятат, че зад операцията може да стои и самата Русия, която с разрушаването на тръбите може да обяви форс мажор и реалната невъзможност да извърши доставките на газ, които забави или напълно спря през лятото на 2022 година.

Арбитражен съд обаче не призна такова искане и отсъди компенсация от 13 млрд. евро в полза на Uniper за неизпълнение на договорите за доставка от страна на "Газпром".

Разследване на датски медии също така показа странно движение на руски кораби в района с изключени транспондери също малко преди инцидента.

И Дания, и Швеция приключиха разследването без да повдигат обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
sssaaa
преди 30 минути
До: Алехандро, Фekaлен, нали до вчера ни убеждаваше, че Руснаците сами са си бишнали тръбичките? Сега друга Евроатлантическа песен за "Героите" ли запя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Алехандро
преди 1 час
Герой! И всички около него - големи герои!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още