IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проверката на Европейската прокуратура спря временно разширяването на "Чирен"

Анализира се договорът за подземната част от разширяването на газохранилището

10:49 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Европейската прокуратура е извършила обиск в офисите на "Булгартрансгаз" във връзка с проекта за разширяване на газохранилището в Чирен, съобщи по време на брифинг директорът на дружеството Кирил Равначки. Той допълни, че заради течащите следствени действия не може да даде повече подробности, но дружеството оказва пълно съдействие на проверяващите.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който допреди няколко месеца беше начело на "Булгартрангаз", уточни, че става въпрос за обществената поръчка конкретно за подземната част от разширяването на газохранилището. Изпълнението на договора ще бъде спряно до приключване на проверката, допълни той.

Министърът обаче не е притеснен от действията на прокурорите. Тази обществена поръчка беше проверена подробно от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която е компетентният орган за това на територията на страната, през 2024 година.

Резултатът от тази проверка е, че са спазени всички законови изисквания и няма нарушения по отделните етапи на поръчката.  Досега няма извършени никакви строителни дейности по този проект, отчете още Малинов. Извършени са дейности по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и е получено разрешително за строеж на първия сондаж, но още нищо не е започнало.

Изпълнителят е получил само авансово плащане по договора и не е фактурирал и предявил никакви искания за други плащания досега. "Няма към настоящия момент нанесена финансова щета към дружеството", категоричен беше министърът.

Малинов коментира още, че проектът е много важен за диверсификацията на пазара на природен газ у нас, защото позволява да се повиши делът на втечнен газ. Разширението на "Чирен" има и безвъзмездно европейско финансиране.

Според него основание за тази проверката е сигнал, депозиран в началото на годината. В него с казва, че има подмяна в техническото решение за разширяване на капацитета за съхранение и смяна на подизпълнителите. Сигналът е публичен и е подаден от Българския минен и енергиен форум (БЕМФ). Той се основава на заключения на вътрешния одитор на "Булгартрансгаз", посочи още Малинов. Според него обаче техническото решение е разработено от компании с международно признат опит и е одобрено от технически съвет на "Булгартрансгаз", в който участват повече от 20 експерти, включително и на целия екип на "Чирен", който отговаря за неговата експлоатация.

Малинов допълни, че сигналът е подаден с цел забавяне на проекта, който е ключов за диверсификацията на доставките не само в България, но и в региона.

Владимир Малинов анонсира още, че предстои среща с номинираната за премиер Горица Гръчарова-Кожарева, на която ще обсъдят работата му досега и предстоящото в енергетиката. Ако получи покана да остане в следващия служебен кабинет, той ще приеме. "В целия сектор "Енергетика" има ключови въпроси и решения, които трябва да бъдат взети в следващите месеци", каза Малинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още