IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плановете на Швеция за 12 нови ядрени реактори ще струват поне 38 млрд. долара

Частният сектор няма голям интерес, показа проучване на властите в страната

22:00 | 12.08.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Шведското правителство смята да развива ядрената енергетика в отговор на климатичните промени. В плановете е предвидено нови ядрени мощности с капацитет от 2500 мегавата до 2035 година (тоест два реактора) и още десет реактора през следващите десет години, пише Ройтерс.

Според оценка на специално създадена правителствена комисия вероятно това ще коства 400 млрд. крони (38 млрд. долара). Това ще са пари на данъкоплатците, защото няма интерес от частния сектор да участва в тези планове. Инвестицията в тях е огромна, продължителността им може да достигне и 100 години, а за да излезе на печалба една ядрена централа минава повече от десетилетие, посочват представител на бизнеса.

През 2023 година шведското правителство отчете, че ще трябва да поеме по-голямата част от разходите за изграждане на нови ядрени мощности и създаде комисия, която да оцени какво ще бъде най-изгодното положение за данъкоплатците. Предложението включва изграждането на четири или пет нови ядрени централи с инсталиран капацитет от 4000-6000 мегавата. Това ще бъде най-евтиният вариант за развитието на ядрената енергетика в страната, сочи заключението.

При това положение държавата ще поеме 75% от разходите за изграждаето на новите централи, както и след това ще трябва да определи гарантирани цени на електроенергията от 0,80 крони (0,076 долара) в следващите 40 години.

Ройтерс припомня, че през 1980 година Швеция реши да се откаже от ядрената енергетика, но сега преосмисля позициите си заради климатичните промени и плановете за климатична неутралност към 2045 година. Критици на идеята посочват, че тези проекти обикновено се бавят с години, сочейки за пример централата "Хинкли Пойнт С" във Великобритания.

Това означава, че ядрена централа няма да бъде готова навреме, за да покрие увеличеното търсене на електроенергия, което се очаква с навлизането на електрическата мобилност, зелените инвестиции и други инициативи. Властите обаче са категорични, че само ядрените централи са сигурен източник на електроенергия и могат да поемат пиковото търсене, както и да предлагат електроенергия, когато зелените мощности не могат.

В момента в Швеция работят шест реактора, които са построени през 70-те и 80-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 12.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 месец
До: zelka00: * можем ли да четем текст с разбиране ?!* - Вие - Не! Вие не можете и да слушате текст с разбиране. За сега сте още на *ланда-сонда*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 1 месец
До: Tikva007 ... хаха ... още нещо да ми наредиш кво да правя и кво не ?! за ф16ките ясно , че си бос !! са последно 38млрд струват два реактора или 10 ?! или правителството осигурява държавни кредитни гаранции за част от сумата по строителството , и смята , че са недостатъчни , и вероятно ще е необходимо да споделя и риска по реализацията на енергията (фиксирани цени ) ... ?! можем ли да четем текст с разбиране ?! това все още е пътна карта за обща рамка , а не финансиране на проект ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 месец
До: zelka00: Плувай, плувай, не е риба! Опъвай палатката под Альошата в Пловдив и доде не го съборите, не се показвай тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 1 месец
До: Tikva007 ... коги си прозззт политкомисар , и цел живот си се движил по спуснатите тезиси , то такъв си оставаш завинаги ... дори из рассийските авиационни форуми коментираха темата . и най-лошите им прогнози се сбъдват ... :))) ... верно ли мислиш , че в МО финансовите и техническите експерти са на нивото на форумните полезни кaтuли кат теб ?! след 20г в НАТО и хиляди съвместни учения , единственото дето ви раждат лейките е , че не знаем цената и затова плащаме с 50млн отгоре ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 месец
До: zelka00: * До: Tikva007 ... квалитетните ти източници какво казват за цената на ф16ките ни ?! мхм ?! защо струват х $135млн бройката , а не по $80млн ?! сподели о!мъдри , моля ... :)))* - И квалитетните, и не квалитетните едно и също казват - защото всичките соррроспии сте една ппоммия. Ланда-сонди. Защото да управляваш държава не е като да буташ паметници за похвала и захарно петле от детското меню на Макдоналдс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 1 месец
До: Tikva007 ... квалитетните ти източници какво казват за цената на ф16ките ни ?! мхм ?! защо струват х $135млн бройката , а не по $80млн ?! сподели о!мъдри , моля ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 1 месец
До: Tikva007 ... неква цена хвърлена в пространството , некви бройки , едни необходими сега , другите евентуално след 10 години ... и мега-ултра-математика тuквеник веднага на баламатума с бакалския тефффтер ... :))) ... какво точно струва 38млрд ?! понятно ти ли е ?! един реактор хилядник е най-ефффтин в Поднебесната , според тех (доколкото може да се има доверие на чайниците за такива сметки) е $6,5млрд бройката ... как точно според теб в Швеция един ще струва 1/3 от тази цена ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 месец
*Плановете на Швеция за 12 нови ядрени реактори ще струват поне 38 млрд. долара* - Брей, я кажете кой дава 12 реактора за 38 млрд. долара? Че нашите евроатлантически зелки са приготвили без малко толкова да дадат на Уестингхаус за 2 реактора. Или ние сме друга бира - нас евроатлантизмът ни направи наистина богати - дадохме за 8 бр. Ф-16 толкова, колкото турците за 20, а поляците пак за 8, ама Ф-35.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
isabellathan990
преди 1 месец
искам да благодаря на DR Apata, човекът, който ми помогна да оправя брака си и да накара съпруга ми да ме обича повече, ако имате брачен проблем, можете да се свържете с него директно на -Email- drapata4***gmail.com, можете също да изпратите Whatsapp/viber него с този номер (+447307347648).той е точният човек, който може да ви помогне с брачния ви проблем, желая ви всичко най-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още