IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на газа в Европа остава висока въпреки съхранените доставки от Русия

"Газпром" заяви доставката на почти 40 млн. куб. м през "Суджа" на 12 август

13:39 | 12.08.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ в Европа се задържа на най-високите нива от началото на годината, въпреки че на този етап няма данни за засягане на транзита на руския газ през Украйна. По данни на руски военни кореспонденти град Суджа, където е входната точка на руския газ към украинската газопреносна мрежа, е под пълния контрол на украинската армия.

Търговията в сутрешните часове на нидерландската платформа TTF се извършва на ниво около 41 евро за мегаватчас. Това е най-високото ниво от началото на декември 2023 година. Нетипично тази година цената на природния газ в Европа беше по-ниска в разгара на зимния сезон и доставките през февруари достигнаха най-ниското ниво от години - под 25 евро за мегаватчас. След това обаче геополитическата обстановка изнерви търговията.

Влияние на пазарите сега оказва операцията на украинските военни в Курска област. От "Газпром" на този етап не ограничава износа към Европа през това направление. Пред ТАСС от компанията съобщават, че на 12 август ще бъдат транзитиран 39,6 млн. куб. метра природен газ през "Суджа". В последните месеци доставките през тази входна точка се движи между 40 и 42 млн. куб. метра на ден.

Другият вход на Русия към украинската газпреносна мрежа е "Сохрановка" и потокът оттам е спрян още от май 2022 година, когато Украйна загуби контрола върху измервателните съоръжения.

Украински военни навлязоха в Курска област на 6 август, разширявайки фронтовата линия. Настъплението обаче постигна много бърз успех, след като украинците почти не срещнаха съпротива. Сред превзетите населени места е и Суджа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 час
До: zelka00: Не мари ташке, аз за връзката на отказания от ЕС руски газ върху цените писах и питах. През шшшпека ми е кой продължава да получава нещо си. Защото с другата ммъсстия фондер още от лани си сдрахте скротумите как вече руски газ в Европа - никс ммамматаа. Пак не четеш, а ммуччишшш, баш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 часа
До: Tikva007 ... Унгария , Словакия и Австрия продължават да получават тръбен газ . всичкият тръбен от останалите бенефициенти е спрян отдавна в това число и ние ... нещо друго да измучиш несвързано ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 часа
*Цената на природния газ в Европа се задържа на най-високите нива от началото на годината, въпреки че на този етап няма данни за засягане на транзита на руския газ през Украйна.* - Нещо не става ясно - каква е връзката на цените на газа в Европа с доставките на руски газ? Европа не спря ли доставките на природен газ и други енергоносители от Русия още 2022-23 г., или пак разни кухи зелки - брюкселски и богровски, пак са мазали ффейкк и измишльотини на информационния фронт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още