IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай ще купи по-малко петрол от Саудитска Арабия през септември

Aramco започва да се насочва към нефтопреработвателната индустрия в Китай

12:34 | 12.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През септември Китай ще намали покупките на петрол от Саудитска Арабия, сочат източници на Ройтерс. Според тях през следващия месец има заявки за 43 млн. барела спрямо 46 млн. барела през август.

Причината за това намаление е увеличението на цената за Азия, обявено от Саудитска Арабия преди няколко дни, казват още източниците на агенцията. Макар и ограничено, поскъпването направи по-изгодни доставките от други държави в Близкия изток.

Китай е най-големият купувач на петрол в световен мащаб, а Саудитска Арабия отстъпи водещата си роля на доставчик на Русия през последните месеци. Сега се виждат опити на Рияд да се завърне. В края на миналата седмица саудитската компания Aramco анонсира увеличаване на инвестициите в нефтопреработвателни предприятия в Китай през тази и следващата година.

Компанията води преговори за покупката на 10% от капитала на Hengli Petrochemical, както и на още две китайски компании в тази сфера.

Bloomberg коментира, че Aramco вижда повишаващ се интерес към търсенето на пластмаси и други петролни продукти, което превишава ръста в потреблението на горива. В тази връзка Китай не е единствената дестинация за инвестиции - компанията има интерес към подобни опции в Индия и Южна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още