IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът още не изглежда готов за увеличаване на добивите на ОПЕК+

Организацията засега изглежда сигурна за стъпката към намаляване на ограниченията

16:22 | 09.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на петрол трябва да се увеличава по-скоростно през следващите месеци, за да поеме планираното от ОПЕК+ повишение на добивите през октомври, пише Ройтерс, базирайки се на анализатори и източници от сектора. Според тях ръстът в търсенето на петрол в САЩ и Китай - двата най-големи потребители на суровината, е до известна степен разочароващо в първите седем месеца на годината.

Повечето оценки са дадени дори и преди опасенията за рецесия в САЩ, които предизвикаха масовите разпродажби на фондовите пазари по света в началото на седмицата.

Анализаторите коментират, че при положение че икономиката се забавя, то и ръстът на търсенето на петрол ще го последва. Това означава, че петролните държави ще трябва или да забавят плановете си да увеличат добивите, или да се примирят с по-ниските цени. През август средната цена на петрола е вече под 80 долара за барел - ниво, което не удовлетворява членовете на ОПЕК и съюзника им Русия.

Но тъй като страховете за рецесия започват да се разсейват, експертите смятат, че и ОПЕК+ ще се придържа към плана за увеличаване на добивите през есента. Самата организация потвърди това, добавяйки, че пазарите ще се следят стриктно и ако има промяна, ще бъде реагирано веднага. Това означава, че членовете ще се примирят с ниските цени, защото реално е много трудно да се прецени откъде може да дойде увеличение на цената на петрола през следващите месеци на фона на данните за икономиките на САЩ и Китай.

Официалните данни от Пекин например показват, че през първите седем месеца на годината вносът намалява с 2,4% до 10,89 млн. барела на ден. В Китай се свива търсенето на горива, защото масово започват да навлизат тежкотоварни автомобили, задвижвани с пропан-бутан (LPG), а ръстът на икономиката се забавя от продължаващите проблеми в сектора на недвижимите имоти.

В САЩ дневното потребление на петрол за същия период се повишава с 220 хил. барела до 20,25 млн. барела. Това е под прогнозата на правителството за 20,5 млн. барела на ден. Но и там прогнозите какво ще се случи с икономиката е трудно да бъдат направени.

Като цяло прогноза за потреблението на петрол през годината е много несигурна, включително и на фона на твърде различните оценки на ОПЕК и на Международната атенция за енергетика (МАЕ). Според прогнозите на петролната организация търсенето на петрол през първата половина на годината ще се повиши с 2,15 млн. барела на ден, а според тези на МАЕ - със 735 хил. барела на ден.

Традиционно потреблението на петрол се увеличава през втората половина на годината - тогава е пикът на автомобилния сезон, а страните в Северното полукълбо трупат резерви за зимните месеци. Но ако трябва да бъдат изпълнени годишните прогнози, този ръст трябва да бъде от 2,3 млн. барела на ден за ОПЕК, или с 1,22 млн. барела на ден за тази на МАЕ.

Aramco има собствен поглед към пазара и смята, че до края на годината ръстът в търсенето ще се колебае между 1,6 млн. и 2 млн. барела на ден.

И двете организации ще публикуват актуализираните си прогнози за потреблението на петрол през следващата седмица, а ОПЕК+ има и още месец да реши дали наистина ще увеличи добивите, или не през октомври. Към момента от организацията отказват коментар на запитванията на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още