IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Газпром" заяви възстановяване на обемите по транзита през Украйна

Руската компания не се е свръзвала с Украйна след новините за превземането на Суджа

22:46 | 08.08.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Газпром" не са търсили контакт с Украйна след данните за бойни действия край газостанцията "Суджа", саъобщи украинският министър на енергетиката Херман Халущенко пред Ройтерс. По данни на украинските власти руската компания е направила заявка за увеличаване на транзита в петък (9 август).

След пробива на границата на Курска област Русия изгуби контрола върху станцията и на 7 и 8 август имаше намаление на заявките, достигнало до около 10% в четвъртък - 37,3 млн. куб. метра за денонощие. Заявката за петък за транзита, направена към оператора на украинската газопреносна мраежа, е 41,7 млн. куб. метра.

"Суджа" е единствената входна точка на руския газ в украинската газопреносна мрежа. Това е едно от трасетата на "Газпром" към Европа. Другото е през "Турски поток" и територията на България.

Украйна ще спре транзита на руски газ от 1 януари 2025 година, когато изтича сегашният договор с руската компания.

Междувременно напрежението около доставките на газ от Русия доведе до рязко повишение на цената на нидерландската борса TTF. Контрактите за септември прескочиха цената от 40,31 евро за мегаватчас, или ръст от 5%. Това е най-високото ниво от началото на годината.

През последните месеци волатилността на газовите пазари се върна и парадоксално, но цената вече е съществено по-висока спрямо зимните месеци - през февруари беше записана цена от под 25 евро за мегаватчас. Сега, в сезона на нагнетяването и на фона на опасенията за доставките обаче природният газ поскъпва.

България не купува втечнен газ и цената не е обвързана с TTF и през юли, и през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 час
интересно върви планЪт на зануленият детеубиец м/у другото . не съм очаквал такова развитие . умник си е !! любопитен съм , ще се включи ли парадният батальон от кремля в защитата на ядрената централа в курск ?! или ще чакат окопани в подстъпите на масква прииждащите украински тийнейджъри ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 час
ще стане авария !! я масло ще прокапе по турбините , я шайба ще се разхлаби на компресор ... газчицата ще спре преди края на годината ... по-интересен е въпросът с референдума в Суджа и околните селца , как ще се самоопределят местните ... като украинци или като рассияни ?! паниката е голема в масква , дават им пари , само и само да не ходят до урните . нещо зоната около Суджа , дето ще се организира референдум много се е разширила . тия 300 бременни украинки немат спирка ... :))) ... палавници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още