IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готви ли се турската Botas за арбитраж с "Булгаргаз"?

В Народното събрание ще търсят доклада на служебния енергиен министър за сделката с Botas из деловодствата

19:16 | 08.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България не плаща по договора с турската Botas за използването на капацитет от терминалите за втечнен газ, подписан в началото на 2023 година, стана ясно по време на изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов в ресорната парламентарна комисия.

Депутатът от "Възраждане" Христо Тодоров беше категоричен, че в момента турската компания усвоява средствата от тримесечната гаранция, която "Булгаргаз" предостави при подписването на договора, но след това има всички сигнали, че се подготвя за арбитражно дело.

Той се позова на писмото, което Botas изпрати до "Булгаргаз", според което турската страна не отстъпва от постигнатите финансови аспекти при искането за предоговоряне. "Булгаргаз" поиска да намали договорената такса за капацитет, която е 2,3 млрд. евро за пълния срок на договора (13 години), или по малко над 480 хил. евро на ден, независимо дали ползваме терминалите, или не. "Булгаргаз" е посочил като основание за предоговоряне промяна на пазарните условия, но от турска страна не виждат такива обстоятелства.

Опасенията са, че при арбитраж цялата сума ще трябва да бъде платена веднага, а не както е сега – "разсрочена" за 13 години.

По време на заседанието на енергийната комисия Владимир Малинов и директорът на "Булгаргаз" Веселин Синабов отказаха да навлязат в големи подробности около преговорите.

"Стратегията ни не може да бъде разкрита, защото се страхувам, че ще олекне при разговорите с Botas", заяви Синабов. Енергийният министър допълни, че всички подробности около сделката са описани в доклад, който Министерството на енергетиката е внесло в деловодството на Народното събрание.

Оказа се обаче, че документът не е депозиран към енергийната комисия и съответно членовете ѝ не могат да се запознаят с него. Председателят Делян Добрев се ангажира да поправи този пропуск. "Докладът за Botas ще бъде намерен", категоричен беше той пред своите колеги.

Владимир Малинов анонсира, че на 15 август ще има нова среща с турската страна, но не коментира какви тези ще бъдат изложени по време на разговорите. Освен несъгласието на Botas за предоговаряне, проблем пред "Булгаргаз" във връзка с този договор е и проверката на Европейската комисия на обстоятелствата. Още при сключването му в газовия сектор се заговори, че текстовете може и да противоречат на европейското право.

Предишното Народно събрание задължи правителството да предоговори условията с Botas, заявявайки, че те са неизгодни за България. Тогава парламентът съобщи и че ще сезира ДАНС за нарушения.

Директорът на "Булгаргаз" призна пред депутати, че от агенцията са потърсили информация за договора с турската компания, но такива искания не са отправени нито към Министерството на енергетиката, нито към Българския енергиен холдинг (БЕХ), заявиха служебният енергиен министър и ръководителят на енергийния холдинг Валентин Николов. Малинов беше категоричен, че като директор на "Булгартрансгаз" е работил за отварянето на точката с Турция - "Странджа-Малкочлар", която в момента носи 100 млн. лева годишен приход за компанията. 

По време на заседанието Владимир Малинов съобщи още, че в разговор с турския му колега преди дни е било дискутирано отпускането на допълнителни водни ресурси към Турция. Такова решение може да бъде взето само от министъра на околната среда и водите на базата на резервите и нуждите на България, но Националната електрическа компания (НЕК) управлява язовири, които се използват само за производство на електроенергия.

От тази гледна точка България може да анализира дали да отпусне допълнително вода към Турция от тях, но в замяна на договорка за предоставяне на електроенергия през зимните месеци, обясни Малинов. От НЕК отбелязаха, че в момента заради ниските водни нива производството на електроенергия от водните централи е намаляло със 17,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още