IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Намаление на транзита на руски газ през Украйна държи високи цените на TTF

Въпреки че Европа има алтернативи, опасенията за липсата на руския газ още движи пазарите

15:02 | 08.08.24 г. 4
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Цената на природния газ в Европа достигна годишен връх в търговията на 7 август, след като руски източници съобщиха за превземането на газовата станция "Суджа" в Русия. Тази новина предизвика опасения за доставките на руски газ в Европа и доведе цената на контрактите за септември на нидерландската платформа TTF до почти 38 евро за мегаватчас.

В сутрешната търговия на 8 август цената остава висока, макар и с минимални промени (под 1%), след като "Газпром" съобщи за намаляване на транзита през "Суджа".

Без да дава обяснение за причината, пред ТАСС компанията отбеляза, че планираният транзит за днес е 37,3 млн. куб. метра. Вчера също имаше намаление - до малко над 39 млн. куб. метра, спрямо 42 млн. куб. метра на денонощие преди пробива в Курска област.

През май 2022 година Украйна отказа доставки през другата станция - "Сохрановка", която се намира в зона на бойни действия и извън контрола на украинските власти.

По-голямата част от руския газ за Европа влиза през "Турски поток" и територията на България. Украйна няма да продължи транзита след 31 декември 2024 година, когато изтича и договорът с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 26 минути
До: 0pk хахахаха, сега се сетих, ти беше един от дебииилите които преди година разправяха че вече мобилизират 16 годишни и бременни! :D:D ... последно, бременните са нахлули !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 1 час
До: khao последно украинци ли са нахлули или легиона на свободата? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 1 час
До: Tikva007 39 евро за мегаватчас ... дай следващия тъъъп въпрос, и къде ходиш цял ден... украинците нахлуха в матушка а ти се криеш по ъглите като плъъх! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 час
*Цената на природния газ в Европа достигна годишен връх в търговията на 7 август, след като руски източници съобщиха за превземането на газовата станция "Суджа" в Русия. Тази новина предизвика опасения за доставките на руски газ в Европа и доведе цената на контрактите за септември на нидерландската платформа TTF до почти 38 евро за мегаватчас.* - Това предизвикали опасенията. А какво ли ще предизвика новината за спирането на доставките - истинското спиране, а не измишльотините на зелката Ташка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още