IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските цени на газа скочиха до най-високото си ниво тази година

Съобщенията, че украинските войски са превзели Суджа, ключовата точка за транзит на руски газ до Европа, пораждат известно безпокойство

00:06 | 08.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските цени на газа скочиха до най-високото си ниво тази година след съобщенията, че украинските войски са превзели ключова точка за транзит на газ близо до границата с Русия.

Бенчмарк фючърсите поскъпнаха с 4,8% до 38,45 евро за мегаватчас, най-високото ниво от декември 2026 г. насам, пише Bloomberg.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Неофициалният руски военен блог Rybar съобщи, че украинските войски са превзели пункта за приемане на газ близо до град Суджа. Твърдението не може да бъде независимо потвърдено.

Руският държавен гигант „Газпром“ отказва коментар, както и украинското Министерство на отбраната и Генералния щаб на въоръжените сили на страната.

Станция Суджа е част от последната останала тръбопроводна връзка, доставяща руски газ за Европа през Украйна. Въпреки че Европа полага усилия да се откаже от руския газ след войната, потенциално прекъсване на доставките би донесло известен шок за потребителите и индустрията.

Европа така и не санкционира руския газ и части от континента все още зависят от него, отбелязва агенцията. Австрия и Словакия са основните останали вносители на руски тръбопроводен газ в Европа.

Украинският оператор на газопреносната система посочва в обичайната си ежедневна актуализация, че потоците за четвъртък се очаква да бъдат в нормалния им диапазон.

„Потокът на газ е стабилен, няма промени“, коментира Сергий Макогон, бивш главен изпълнителен директор на Gas TSO of Ukraine, която управлява мрежата. „Ако Украйна искаше да спре потока, можеше да го направи, без да превзема Суджа“, допълва той.

Европейските цени на газа са изключително чувствителни към всеки риск за доставките, особено във време, когато глобалната конкуренция за втечнен природен газ нараства.

Все пак увеличението на цените в сряда „може да преувеличи заплахата за доставките, като се има предвид, че потоците по този маршрут отговарят само на 3-5% от търсенето в Европа“, казват анализаторите на Bloomberg Intelligence Патрисио Алварес и Жоао Мартинс.

Единствената друга голяма входна точка за руски газ в Украйна, Сохрановка, беше спряна от експлоатация през май 2022 г. По това време руските военни сили бяха окупирали района и украинската компания „Нафтогаз“ заяви, че не може да поеме отговорност за доставките през територията.

Не е ясно дали „Газпром“ ще избере да продължи да транспортира природен газ през Суджа, ако станцията наистина е превзета от Украйна. Руският президент Владимир Путин обвини Украйна в „мащабна провокация“ чрез изпращането на стотици войници в Курска област - най-голямото нападение на руска територия, откакто той започна войната в Украйна в края на февруари 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още