IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Депутатите отхвърлиха предложение за спиране на преговорите за оборудването на АЕЦ "Белене"

Предложението беше внесено от БСП във връзка с проблеми в VІ блок на АЕЦ "Козлодуй"

18:35 | 07.08.24 г.
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Народното събрание отхвърли предложение, внесено от БСП, да бъдат прекратени преговорите за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене". В подкрепа гласуваха само вносителите от БСП, подкрепени от "Възраждане" и "Има такъв народ". Така с 66 гласа "за", 110 "против" и 14 въздържали се идеята не беше приета. Проектът на решение не е разгледан от енергийната комисия, макар че е бил внесен редовно, и затова по силата на правилника на Народното събрание беше внесено директно за разглеждане в пленарната зала.

То предвижда спиране на преговорите, докато не стане ясно дали част от оборудването не може да бъде използвано за VІ блок на АЕЦ "Козлодуй". В началото на лятото авария спря този блок след теч от парогенератора. От БСП настояват да се види дали няма да има необходимост той да бъде сменен и за целта да бъдат използвани генераторите за АЕЦ "Белене".

Заради влошените отношения между ЕС и Русия България трябваше да поиска съдействие от Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), за да бъде получено съдействие от конструктора на реакторите при анализа дали частите са заменяеми.

България предложи оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София в началото на юли 2023 година. Тогава народното събрание възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговорите със своя колега Херман Халущенко. Тогава беше посочено, че при разговорите трябва да бъде получено плащане, с което поне да бъдат покрити разходите, направени за оборудването (към 620 млн. евро).

Досега няма официална информация докъде са стигнали разговорите. Румен Радев коментира на няколко пъти, че се чакат експерти от "Енергоатом", които да оценят оборудването.

При представянето от БСП заявиха, че спирането на преговорите ще съхрани българската енергетика, защото няма кой да произведе парогенератори, ако е нужна подмяната им в VІ бок на АЕЦ "Козлодуй".

По време на дебатите независимият депутат Красимира Катинчарова от разпадналата се парламентрна група на "Величие" заяви, че оборудването не трябва да бъде "разпарчетосано", а да бъде използвано за строеж на АЕЦ "Белене" и тъй като не можем да си сътрудничим с "Росатом", това може да стане с експерти от Украйна, които имат необходимия технически капацитет.

От "Възраждане" бяха категорични, че Украйна нито може да плати за оборудването, нито е реалистично да участва в строителството на ядрена централа у нас. Според партията Киев е обявил мораториум на плащанията по своите задължения и затова не може да се очаква да получим пари по тази сделка. Украйна действително спря плащания към своите кредитори, но докато не бъдат преструктурирани задълженията по споразумението с облигационерите, което беше постигнато в края на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още