IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е обещала на Унгария съдействие в търсенето на алтернативи на руския петрол

Унгария е успяла да се справи с кризата и няма намаляване на доставките през юли

11:53 | 07.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България е изразила готовност пред Унгария за съдействие за идентифициране на инфраструктура, която да помогне за диверсификацията на доставките на суров петрол. Това съобщава служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в отговор на парламентарен въпрос от Димитър Найденов (ППДБ) относно срещите на министъра в Букурещ по време на министерската среща в рамките на Партньорство за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата.

В румънската столица Малинов разговаря с унгарския министър на външните работи Петер Сийярто, който по-късно съобщи във Facebook, че България е изразила готовност да помогне на Унгария във връзка със спрения транзит на петрола на "Лукойл" през Украйна. Сийярто не уточни в какво се изразява съдействието.

България е единствената страна от ЕС, която получи дерогация за внос на руски петрол през морските терминали и има право на това до края на 2024 година. Този факт навежда на мисълта, че вероятно доставките могат да заобиколят Украйна и да минат през България, но пък страната ни няма достъп до петролопроводи, с които да може да транспортира петрол към Европа. Най-близката възможност е Румъния - тръби свързват терминала в Констанца с Италия. 

В своя отговор Малинов обръща внимание на този факт и допълва, че с унгарската страна е била отбелязана необходмостта "в рамките на Европейската комисия" да бъде създадена нужната инфраструктура за пренос на суров петрол от алтернативни източници.

България има терминал за внос на петрол - край Бургас, и относително бързо успя да замени почти пълната си зависимост от руския петрол. От началото на годината страната ни купува петрол от Казахстан и страни от Северна Африка, отказвайки се изцяло от доставките на "Лукойл".

Междувременно след анализ от Европейската комисия по казуса със спрения транзит на петрол на "Лукойл" се изясни, че Унгария и Словакия са получили в пълен обем доставките на петрол през юли. От Брюксел отчетоха, че украинската страна не е спряла транзита на петрол изцяло и стига суровината да не е официално собственост на "Лукойл", тя ще стигне до своите купувачи.

ЕК препоръча на Будапеща да потърси алтернативи на руския петрол, сочейки че Хърватия например има терминал с капацитет, който може да покрие нуждите на Унгария и Словакия (заради дъщерната компания на MOL - Slovnafta). Сийярто коментира, че не може да се разчита на терминала на хърватите, които освен това са повишили цената за достъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още