IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сбърка ли Саудитска Арабия с повишението на цената на петрола си?

Пазарът в момента не се интересува от баланса, а от слабото търсене на петрол

16:27 | 06.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Саудитска Арабия повиши цената на петрола за Азия през септември с по-малко от очакваното, но и за първи път от три месеца насам, пише колумнистът на Ройтерс Клайд Ръсел. Той посочва, че разликата между очакваното и реалното повишение на цената е минимално - с 0,20 долара до 2 долара за барел над средната цена на сортовете Oman и Duba вместо с 0,50 долара.

Всъщност цената на петрола на Саудитска Арабия беше висока през първите месеци на годината и това насърчи рафинериите в Азия да търсят по-евтини алтернативи - САЩ, Бразилия или дори Русия. В резултат на това страната определено загуби пазарен дял, което продължава и сега - през юли например страните от региона са купили 4,64 млн. барела на ден спрямо 4,99 млн. барела на ден през юни и 5,68 млн. барела на ден през май.

Русия измести Саудитска Арабия като основен доставчик за Китай. Москва предлага големи отстъпки, макар и за ограничен кръг от купувачи - основно за Китай и Индия.

Саудитска Арабия опитва да вземе предимство - в момента се договарят дългосрочните договори и по-ограниченото поскъпване може да окаже влияние върху купувачите.

Рафинериите в Азия в момента си отдъхват заради по-ниските цени на петрола. В предишните месеци те бяха изправени пред предизвикателството от скъпия петрол и ниските заради слабото търсене цени на петролните продукти. Маржът на печалбата при преработката на барел сорт Dubai досгигна 12-месечно дъно в края на май - 0,30 долара. Но в понеделник (5 август) беше 5,23 долара.

Масовите разпродажби на финансовите пазари доведоха до цена на сорта "Брент" от около 76 долара за барел, което е понижение от 15% спрямо средната цена през юли. И купувачите със сигурност желаят да го видят на това ниво.

С действията си ОПЕК+ цели да преодолее именно тези ниски цени на суровината, но пазарът в момента е привлечен не от баланса, а от слабостта на търсенето. Има очаквания за забавяне на икономическото развитие във водещите икономики, включително и САЩ. В Азия вносът на суров петрол през юли е на най-ниските си нива за последните две години - 24,88 млн. барела на ден, или спад от 6,1% спрямо юни.

То се дължи на слабото търсене в Китай и Индия - двете водещи вносителки на петрол в света.

Така че, на фона на това, не повишението е изненадващо, а че въобще Саудитска Арабия се реши на него, а не запази цената, или дори не я намали, пише в заключение Клайд Ръсел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още