IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Саудитска Арабия увеличава цената на петрола за Азия по-слабо от очакваното

Данните показват, че през юли ОПЕК увеличава добивите, с което се компенсират ограниченията, договорени между членовете, съвместно с Русия

09:23 | 05.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи път от три месеца Саудитска Арабия увеличава цената на петрола, който продава на своите клиенти в Азия, но ръстът е с по-малко от очакваното, пише Ройтерс. През септември саудитският петрол ще се продава с надбавка от 2 долара към средната цена на сортовете "Оман" и "Дубай" (използвана от част от компаниите в търговията на Изток от Суецкия канал).

Увеличението е от 0,20 долара за барел, се казва в съобщение на Saudi Aramco. Рафинериите в района очаквана повишение на надбавката с поне 0,50 долара спрямо нивата през август, отбелязва Ройтерс. Според търговци една от причините е, че в момента се договарят дългосрочните доставки на петрол в региона.

Статистиката на ОПЕК показа, че през юли има ръст на добивите в организацията, който се дължи основно на Саудитска Арабия. През миналия месец страните в организацията са добивали по 26,7 млн. барела на ден, което е със 100 хил. барела на ден повече спрямо юни. Добивите на Саудитска Арабия се повишават със 70 хил. барела до 9 млн. барела на ден. Останалите количества идват от Либия, Иран и Ирак. Нигерия намалява добива с 30 хил. барела на ден през юли.

Данните на Bloomberg за износа на петролния сорт "Уралс" на Русия през юли показаха, че има съществен спад до най-ниското ниво от декември 2022 година насам. Русия вече не публикува официална статистика за добивите, износа и цената на петрола и другите енергийни ресурси.

Това увеличение компенсира доброволните съкращения, които предприе ОПЕК+. Според оценките добивът е с 240 хил. барела на ден над договореното между членовете на ОПЕК и Русия.

През миналата седмица на министерска среща на ОПЕК+ политиката за ограничаване на добивите остана без промяна, но има индикации, че през октомври може да има известно разхлабване. Организацията отбеляза, че следи пазара и може да промени мерките по всяко време на годината.

Междувременно цената на петрола затвори седмицата на осеммесечно дъно. Цената на американския лек суров петрол (WTI) падна под нивото от 74 долара за барел, а на сорта "Брент" - малко под 77 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още