IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спреният от Украйна транзит на "Лукойл" е компенсиран от други доставчици

На този етап ЕК смята, че няма непосредствена заплаха за енергийните доставки и няма да проведе спешни консултации с Украйна по темата

16:25 | 01.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

На този етап Европейската комисия (ЕК) няма да проведе спешни консултации с Украйна заради спрения транзит на петрол от "Лукойл" по петролопровода "Дружба", стана ясно по време на обедния брифинг на комисията. Според анализите на Брюксел няма намаление на доставките през юли - те са компенсирани от други доставчици през "Дружба". Санкциите на Киев не засягат целия транзит на петрол - той може да се бъде извършван от други търговци, стига да петролът да не е собственост на "Лукойл".

Няма непосредствена заплаха за енергийната сигурност на Унгария и Словакия, които се оплакаха от спрените доставки, защото освен през "Дружба", те могат да използват като алтернатива и терминала в Хърватия, който има достатъчен капацитет да покрие потреблението в двете страни.

ЕК насърчава членовете на общността да намалят покупките на енергийни продукти от Русия, допълни говорителят на комисията Балаш Уйвари. 

Той уточни, че зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис е разговарял с украинския премиер Денис Шмихал, след като Унгария и Словакия поискаха Брюксел да се намеси в казуса. Двете страни заявиха, че санкциите на Украйна към руската петролна компания, застрашават енергийната им сигурност.

Унгария и Словакия са уведомени за заключенията на ЕК и могат да направят допълнителни уточнения по своето искане и да коментират своите притеснения.

В момента руският петрол представлява 3% от целия внос на суров петрол в ЕС. "Това също трябва да бъде взето предвид в контекста на разговора за заплаха за енергийните доставки", допълни и Адалберт Янц, говорител на ЕК в чийто ресор е енергетиката.

Той отказа да коментира дали може да се стигне до кризисна ситуация през зимата с думите, че юлските доставки са изцяло компенсирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още