IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС привлича една пета от световните доставки на втечнен газ в началото на 2024 г.

Доставките на газ от Русия се увеличават през първото тримесечие на годината, сочат данните на ЕК

15:03 | 01.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

И през първото тримесечие на 2024 година страните от ЕС са най-големият вносител на втечнен газ в света с дял от 21% от вноса, сочи тримесечният доклад на Европейската комисия. По този показател общността изпреварва Китай (19%), Япония (17%) и Южна Корея (12%).

Общо през първите три месеца на годината износът на втечнен газ достига 136 млрд. куб. метра, което е увеличение от 3% на годишна база. Основните износители са САЩ (22% дял от световния износ), Австралия и Катар (с по 19%). Тези три държави формират 60% от целия износ на втечнен газ в световен мащаб. Следват Русия и Малайзия (с по 7%).

Данните на ЕК показват още, че през първото тримесечие Норвегия вече е доминиращ доставчик на тръбен газ с дял от 54%. С доставките на втечнен газ обаче ЕС има много понече алтернативи спрямо преди няколко години - делът на втечнения газ в общия внос на газа е 41%, или 28 млрд. куб. метра, което е увеличение от 91% спрямо първото тримесечие на 2021 година (преди началото на войната в Украйна).

Основен доставчик на втечнен газ за ЕС са САЩ с дял около 50%.

Като цяло през първото тримесечие страните от общността са купили 70 млрд. куб. метра газ (понижение от 2% на годишна база), като основните източници са Норвегия (дял от 34% от общия внос на газа), САЩ (20%), Русия (19%) и страните от Северна Африка (13%). Това съотношение е приблизително същото и в началото на 2023 година.

Влиянието на Русия

Данните на ЕК показват, че има увеличение на доставките на руски природен газ през зимните месеци на 2024 година. Страната е доставила общо 13 млрд. куб. метра, или с 5% повече спрямо предходното тримесечие и с 30% повече на годишна база. Спрямо първото тримесечие на 2021 година има спад от около 70 на сто.

Това повишение се дължи до голяма степен на доставките на втечнен газ - около 6 млрд. куб. метра през първото тримесечие. В същия период вносът на търбен газ е 7 млрд. куб. метра, или почти без промяна спрямо първото тримесечие на 2023 г.

Основните пътища на руския тръбен газ са през Украйна (46%) и Турция (45%). Останалите количества минават през Baltic Pipeline. От началото на 2025 година изтича договорът за транзит през Украйна и той няма да бъде подновен. Все още не е ясно кое трасе ще предпочете Русия за доставките на газ след 1 януари 2025 г.

Пазарите са по-спокойни през зимата, но след това газът поскъпва

Цената на газа в Европа през първите три месеца намаля съществено - с почти 50% на годишна база до 27,30 евро за мегаватчас. Това е най-ниската средна цена за тримесечието от началото на 2021 година насам. През следващите месеци обаче тенденцията се обърна и през юли на нидерландската платформа TTF цената се движеше в диапазона 33-36 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още