IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лятното търсене на бензин у нас започна още през май

Данните на НСИ показват продължаващ спад на добива на твърди горива

13:36 | 30.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През май на вътрешния пазар са реализирани 79 хил. тона бензини, което е рязко повишение и на годишна, и на месечна база. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че спрямо април 2024 година доставките на бензини се увеличават с почти 84%, а спрямо миналия май - със 72%.

Увеличаването на бензина на вътрешния  пазар традиционно се наблюдава през летните месеци - 79 хил. тона например е пикът за 2023 година, който е записан през август.

През май са произведени 146 хил. тона бензини, което представлява известно намаление (от 2%) на годишна база. Спрямо април обаче производството се свива по-видимо - с 10 на сто.

При дизеловото гориво производството достига 298 хил. тона, или ръст от почти 20% на годишна база. Спрямо април има намаление от 2,3 на сто. По-голямата част от този дизел е реализирана на вътрешния пазар - доставките достигат 218 хил. тона. Това е малко над средното за този период на годината - с  повишение от 4,8% на годишна база. Спрямо април обаче увеличението е от 26 на сто.

Данните на НСИ за останалите енергийни продукти показват, че продължава сривът на добива на твърди горива. През май в страната са добити 434 хил. тона, което е намаление от 58,5% на годишна база. Спрямо април спадът е от почти 37%.

В края на миналата седмица служебният енергиен министър Владимир Малинов съобщи по време на изслушване в Народното събрание, че финансовото състояние на Мини Марица изток е трагично - компанията в момента изплаща единствено заплати и осигуровки на служителите и е спряна инвестиционната програма. Добивът е намален - от една страна заради търсенето, а от друга - заради натрупани запаси в складовете на компанията.

Данните на НСИ показват, че на пазара през май са реализирани по-големи количества твърди горива от добитите - 486 хил. тона, като разликата се покрива и от резервите, и от внос. Според статистиката има намаление на реализираните твърди горива на вътрешния пазар с 48% на годишна база и с 34% на месечна база.

В този период въглищните централи у нас работеха с минимално натоварване, дори и при излизането на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" в планов ремонт. Тогава нужната електроенергията се осигуряваше от соларните централи.

В последните седмици обаче горещата вълна в региона повиши рязко търсенето - съответно и цената на електроенергията, което направи изгодна работата на въглищните централи. ТЕЦ "Марица Изток 2" пусна още два блока, за да покрие търсенето и това ще бъде отразено в статистиката в следващите месеци.

През май обаче се наблюдава спад на производството на електроенергия - с 20% спрямо април до 2,56 тераватчаса. Спрямо май 2023 година има известно повишение от 1,8 на сто. Почти без промяна са доставките на електроенергия на вътрешния пазар - 2,42 тераватчаса, тоест почти цялата електроенергия е реализирана в страната. На годишна база това е повишение от 1,8 на сто, а спрямо април ръстът е от 1%.

През май доставките на природен газ достигат 204 млн. куб. метра, което е повишение от 36% спрямо май 2023 година. Спрямо април има намаление от 0,5%. Традиционно потреблението на природен газ в Европа е пиково през зимните месеци  - от октомври до края на март. Сега обаче повечето държави в ЕС започват отрано да нагнетяват, за да изпълнят европейските директиви да започват газовата година с газохранилища пълни до 90% от капацитета им.

Към 28 юли данните на Gas Infrastructure Europe за България показват, че газохранлището в Чирен е пълно до над 81% от капацитета си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 часа
друзя антиваксъре-газовици ... това което изчезна като цифри в сметката м/у рассийката - България , се появи в сметката Тунис - България и Казахстан - България ... :))) ... лека полека , всичко ще прекъснем !! бройте дните до завършване на вертикалният газов коридор и старта му . от там нататък всеки ден работа на турецки паток му е подарък ... тъй мисли шефът на ГУР Кирило Буданов ... м/у другото какво става с реактора с хамериканското гориво ?! работи или се разтопи ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 часа
друзя антиваксъре-газовици ... денят , в който земята спря да се върти , е когато спряхме петролът от рассийката . туканка се меткахте по баламатума , как цените щели да фръкнат в небесата , как инсталациите на хефтохима ще се задръстят !! да попипам какво се случи ?! двойно повече преработва и продава ... хахаххаххахха . цена в shell за 31 юли 2023 - А95 2,67 ... средна цена за днес 30 юли 2024 , А95 2,64 ... те тъй ребята ... :))) ... всички на редичка и за палците , тошко стоте акаунта води
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още