IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгария обмисля начини АЕЦ "Пакш" да работи и при високи температури на водата на Дунав

През миналото лято част от реакторите намалиха работата заради горещините, а климатичните промени ще продължат, смятат в Будапеща

13:00 | 29.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: АЕЦ "Пакш"
Снимка: АЕЦ "Пакш"

Унгария планира промени в законодателството, които да позволят за охлаждане на реакторите на АЕЦ "Пакш" да могат да се използват води от Дунав с по-висока температура, съобщава Ройтерс. В момента от съображения за сигурност операторът на централата трябва да спре дейността ѝ, ако температурата на водата на реката се повиши над 30°С.

Сега Министерството на енергетиката предвижда това ограничение да остане, но операторът на централата да може да прецени дали да се съобрази с него, спрямо ситуацията в енергийната система на страната към този момент. АЕЦ "Пакш" има четири реактора от типа ВВЕР 440 и е сред основните доставчици на електроенергия в Унгария.

От инститцията поясняват още, че заради климатичните промени температурата на водата на р. Дунав се повишава и вече често приближава наложените от ядрения регулатор ограничения.

През миналото лято работата на три от четирите блока на централата беше ограничена, след като водата на Дунав достигна температура от 29,7°С. От Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) коментираха тогава пред Investor.bg, че АЕЦ "Козлодуй" работи в нормален режим въпреки по-топлите води и няма планове за ограничаване или спиране на дейността.

През летните месеци в предходните години високите температури на реките спираха ядрените реактори на Франция. Най-негативно отражение върху френската ядрена енергетика имаше през 2022 година, когато голяма част от реакторите на EDF бяха спряни заради принудителни ремонти след открити пукнатини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 29.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 1 час
летен слънчев ден у нас , един от 265те слънчеви дни през годината , почти 3ГВт фотоволтаици ... :))) ... а какви клетви беха преди няколко годинки , а ?! няма ВЕИ , не може , не ста'а , измишльотини ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още