IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страна, незасегната от санкциите, може да върне петрола на "Лукойл"  в Унгария

Будапеща смята, че е намерила начин да заобиколи ембаргото на ЕК и украинските ограничения за руския петрол

19:50 | 26.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгария е намерила законова "вратичка", която ще позволи да получава отново петрола от "Лукойл", чийто транзит беше спрян от Украйна. Това коментира един от сътрудниците в офиса на унгарския премиер Гергели Гюляш, цитиран от Ройтерс. Според неговите думи има вариант петролът да бъде доставен от "някой, който не е засегнат от санкциите".

ЕК наложи забраната за внос на руски петрол през морските терминали и на петролни продукти във връзка с пълномащабната война, която Москва започна в Украйна. Брюксел позволи само няколко изключения - дерогация за България до края на 2024 година да продължи да получава руски петрол през морския терминал в Бургас, докато се стабилизират алтернативните доставки.

До края на 2024 година не е забранен и вносът на петрол през петролопроводи и това се използва от Унгария, Словакия и Чехия, които нямат излаз на море, съответно и не могат да си гарантират алтернативи. През петролопровода "Дружба" свободно може да бъде получаван петрол от алтернативен доставчик - Германия например купува петрол от Казахстан през съоръжението.

С решение на Народното събрание България предсрочно се отказа от дерогацията и от началото на 2024 година вече не купува руски петрол, а разчита на доставки от Казахстан и Африка на своя терминал в Бургас.

Преди дни унгарският външен министър Петер Сийярто съобщи, че е разговарял със служебния енергиен министър на България Владимир Малинов и е получил уверенията, че България има желанието да помогне на Будапеща за решаване на проблема. Ако се стигне до вариант руският петрол да мине през България, обаче има друго предизвикателство - превозването му към Централна Европа.

В момента единствената държава, която получава руски петрол през терминалите в Черно море, е Турция. Страната не подкрепя европейските санкции срещу Русия, макар че осъди войната в Украйна.

По време на пресконференцията Гюляш каза още, че има и други варианти за решаване на кризата, сред които Киев да се откаже от санкцията, която засяга енергийната сигурност на две държави от ЕС (Унгария и Словакия), както и изтъкна факта, че Европейската комисия помага за намиране на изход.

Украинската "Нафтогаз", която управлява транзита на петрол през територията на страната, заяви, че няма намаление на обемите, които се пренасят през "Дружба" през юли, въпреки че доставките на "Лукойл" са спрени. Киев заяви, че опитва да намали приходите от петрол, с които Москва финансира военните действия в Украйна.

В Брюксел също заявиха, че не виждат заплаха за ЕС от санкцията на Киев.

Според Будапеща обаче с действията си Украйна изнудва Унгария и Словакия - "двете държави, които настояват за мир и прекратяване на огъня". В началото на седмицата и двете страни поискаха подкрепата на ЕК за решаване на казуса, а от Брюксел уточниха, че в момента анализират това искане, но застават зад европейските членове в споровете им с трети страни.

Гергели Гюляш отбеляза още, че Унгария има резерви от петрол до септември и проблемът трябва да бъде решен дотогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 час
унгарски фантасмагории ... :))) ... в санкциите е предвидено точно това , да не може да се препродава рассийски петрол ... хахаххаххаа ... германците купуват рассийски петрол , но 50% в смеската трябва да е друг , в техният случай е казахстански ... нема начин турците точно да продават смеска . никъффф шанс !! да си го пият рашибозуците !! колко дизел внасят в рассийката , некой с квалитетни източници да сподели ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още