IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златната ера за европейските рафинерии е към своя край

Нови рафинерии в Африка и Близкия изток, както и слабото търсене на горива притискат сектора

18:40 | 25.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските петролни компании TotalEnergies и Neste, които са сред водещите преработватели на петрол на континента, предупредиха, че идва краят на кратката "златна ера" на печалбите след началото на войната в Украйна. Компаниите сигнализират за намаляващо търсене на горива, което предвещава и свиването на печалбите им, пише Ройтерс.

Европейските рафинерии от десетилетия бяха притиснати от горивата на конкурентите на европейския пазар. Това обаче се промени, след като ЕК въведе ембарго върху руския петрол и горива. Преди да нахлуе в Украйна, Русия беше основен доставчик на дизелово гориво в общността.

Сега на картата се появиха нови рафинерии в Африка и Близкия изток, което заедно със слабата икономическа активност в Европа отново оказва натиск върху сектора.

На този фон TotalEnergies отчита спад на печалбите от звеното за преработка на петрол в размер на 39% до 1,6 млрд. долара за първото полугодие на фона на намалените маржове на печалбата при производството на дизелово гориво, бензини и самолетно гориво. Очакванията на ръководството на компанията са този спад да продължи и през третото тримесечие.

"Нещата се връщат по местата си отпреди тези две забележителни години", отбеляза изпълнителният директор на TotalEnergies Патрик Пуяне. Като цяло петролният гигант съобщи за спад на печалбата преди данъци и такси (EBITDA) за полугодието с 11% до 22,6 млрд. долара.

Финландската Neste пък отбеляза първа загуба от десетилетие заради ниската цена на дизела, както и заради планови ремонти в една от основните си рафинерии. От компанията предупреждават, че геополитическата нестабилност прави пазарите на горива силно волатилни.

Преди ден и испанската Repsol публикува данни за намаляване на приходите от рафинериите си през второто тримесечие заради по-ниските цени на горивата и високата цена на петрола, който има на склад.

Конкурентите BP, Shell, както и Exxon Mobil също предупредиха за по-слаби очаквани резултати от звеното си за преработка на петрол. Трите компании ще публикуват данните за тримесечието и първото полугодие в следващата седмица. В САЩ влияние върху работата на рафинериите има слабото търсене, посочва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 4 часа
лоши времена друзя антиваксъре-газовици ... един куп рафинерии в рассийката не работят , съкращения на добивът поголовно в опецитеплюс , европейските закъсват също , ниски цени на нафффтата посред лято и в разгарът на сезона ... електриките не мачкали фасона на помпещите , а ?! светли бъднини го чакат секторът ... :))) ... спомняте ли си първият норвежки ферибот Amperа , пуснат 2015 ?! и как ми се упражнявахте тогава ?! е сега са над 80 вече само в Норвегия ... !! капка по капка ребята !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още