IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК одобри увеличение на държавната помощ за развитие на регионите у нас до 2027 г.

Комисията е приела изменение на картата на регионалните помощи за България

18:34 | 25.07.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия е одобрила изменение на регионалната карта на България за предоставяне на държавна помощ от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2027 година.

Това решение цели по-нататъшно справяне с регионалните различия и дава възможност за по-високи максимални суми на помощтa за инвестиции в тези региони. Максималните размери на помощта ще се увеличат от 50 на 60% от допустимите инвестиционни разходи в Стара Загора и в части от областите Сливен и Хасково, и от 60 на 70% в части от област Ямбол.

С приетото днес решение се одобряват и увеличените максимални размери на помощта за инвестиционни проекти, обхванати от платформата за стратегически технологии за Европа, която България въведе след изменението от май 2024 г. на насоките за регионална помощ, съобщават от комисията.

На 15 декември 2021 г. ЕК одобри картата на регионалната помощ за България до 2027 г. и нейното изменение на 29 септември 2023 година. На 21 декември 2023 г. комисията одобри българските териториални планове за справедлив преход, които определят районите, отговарящи на условията за подкрепа от европейския бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още