IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Още нищо не подсказва, че идва краят на въглищата

МАЕ очаква рекордното потребление и добив на въглища да се запази и през следващите две години

11:36 | 25.07.24 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки бързото навлизане на възобновяемите енергийни източници и възстановяването на някои хидроенергийни мощности, потреблението на въглища през следващите години ще остане близо до рекордното ниво от 2023 година, прогнозира Международната агенция за енергетика (МАЕ).

През миналата година потреблението на въглища се повиши с 2,6% до 8,7 млрд. тона.

В първата половина на 2024 година МАЕ отбелязва слабо понижение - от 0,7% на годишна база на потреблението на въглища, което се дължи основно на намалението в Китай (с 1,7%). В страната започна да се възстановява работата на водните електроцентрали и има бум при строителството на соларните и вятърните паркове. В същото време обаче се очаква и значително повишаване на търсенето на електроенергия до края на годината, което отново ще върне интереса към въглищата.

Реално търсенето на електроенергия е двигателят на растежа за въглищния сектор. По данни на МАЕ към 70% от търсенето на въглища идва от електроенергийния сектор и през миналата година са произведени рекордните 10,7 хил. тераватчаса от въглища. Очакванията са, че потреблението на въглища от енергийния сектор ще се увеличи с 1,4%.

При горещините, обхванали големи части от Европа и други региони по света, обаче е много трудно да се направи прогноза за краткосрочното потребление на електроенергия, допълват още експертите на МАЕ.

Очакванията за въглищния сектор са през следващите две години потреблението да остане относително стабилно - около 8,7 млрд. тона. Основно влияние на пазара ще продължат да оказват Индия и Китай, където се планира увеличаване на местния добив, за да бъдат гарантирани доставките и цената.

Най-големият износител на въглища Индонезия пък планира добив от 720 млн. тона през 2024 година, макар и местните компании да имат лиценз за добив на 900 млн. тона. Китай е основният купувач на въглищата от Индонезия. През миналата година страната стана първият износител, чиито доставки в чужбина прескочиха границата от 500 млн. тона.

В САЩ добивът на въглища намалява със 17% на годишна база през първото полугодие, но причината е рязкото увеличаване на търсенето на въглища през 2023 година заради енергийната криза. Сега търсенето се стабилизира и въглищните централи в САЩ имат достатъчно въглища в резерв и съответно и добивите намаляват. Вероятно за цялата година спадът ще бъде в рамките на 12 на сто. Свива се дейността на мините и в Европа.

Като цяло през 2023 година на пазара доминират три държави, добиващи въглища - Китай, Индия и Индонезия. През миналата година те са добили рекордните 8,97 млн. тона, което е повишение от 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 час
До: evlogi ... :))) ... контролът на енергетиката в Азия трудна работа ... политиците много лесно се пързалят по наклона на популизЪма ... туй първо . и второ там са ужасно много народ , на ултра малко пространство , и им трябва бързо и много енергия . докато в Европа всичко ни е изградено и сравнително подредено , и само заменяме . лесно можеш да го видиш в харчалъка на ток на глава от населението там и тук ... Виетнам 2450кВтч , България 5300кВтч , ЕС срeдно 5900кВтч , Азия средно 3000кВтч !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
corner
преди 2 часа
важното е че зелените фантазии нямат аргументи и не дават отговор на елементарни въпроси като : кой , кога , колко , защо трябва да спазва правила , при условие че основни замърсители биват стимулирани да замърсяват , а дори туризмът е с намалено ДДС .... смешници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 3 часа
Нищо ли??? Че вие Зелкича за нищо ли го имате бе??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 4 часа
До: zelka00: Затова ли са температурните рекорди в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 5 часа
за любопитните един "енергиен монитор" , даващ ясна представа какво се случва с енергетиката на съюза и как позеленява окончателно и безвъзвратно ... за ужаст! на копейкопоклонниците , в Европа сме се "лишили" за десет години от около 25% от въглищни емисии ... тук въглищата заминават в историята ... !! ... https://***.energymonitor.ai/sectors/power/live-eu-electricity-generation-map/?cf-view
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 5 часа
До: khao ... по-скоро от Индонезия и Виетнам , не толкова от Поднебесната и Индия ... м/у другото и във Виетнам вървят по пътя на Поднебесната ... там отпуснаха края преди ковида и онези , като у нас , невиждали свободия , инсталираха за една година по покривите на къщята 12ГВт ... :))) ... та трябваше да изключват централи , да правят търгове ... ама гледам са оправили бъркотията и сега стабилизират по 1ГВт фотоволтаици на година добавят вече ... ей са doda-тата ще обясни схемата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 5 часа
Доста подвеждащо заглавие.... статията е пример за чери пикинг! Консумацията е горе долу същата като преди 10 години при запазване на високите субсидии в сектора! Какво е намалено в Европа и Сащ (за този период) е компенсирано от Китай и Индия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още