IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на енергията в Испания е нараснала четири пъти през юли

Повишаването на температурите заради горещия въздух повишава търсенето на охлаждане

19:47 | 24.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Горещата вълна в Испания повишава търсенето на климатизация, което води до по-високи цени на енергията, тъй като газовите централи работят на пълни обороти, пише Bloomberg.

Горещият въздух от Африка тласка максималните температури до 44 градуса по Целзий в части от Испания, което води до ръст на средните цени на енергията „ден напред“ над този на еквивалентните контракти в Германия и Франция.

Средните цени в иберийската страна са се повишили над четири пъти от април. Испания получава над половината от енергията си от слънчеви панели, а през пролетта, преди големите горещини, високите обеми тласнаха цените до 11-годишо дъно. От началото на юли договорът „ден напред“ е със средна цена от 67 евро на мегаватчас, сочат данни от аукциони на борсата OMIE.

Цените на енергията в Испания са нараснали четири пъти от април насам. Графика: Bloomberg LP Цените на енергията в Испания са нараснали четири пъти от април насам. Графика: Bloomberg LP

Делът на общото производство на възобновяема енергия за покриване на търсенето на енергия е намалял до 58% през юли спрямо около 70% през март, казва Сабрина Кернибихлер, водещ енергиен анализатор в компанията Energy Aspects Ltd.  

Средното производство на слънчева енергия за юли е около 50% по-високо, отколкото през април, казва Робърт Джаксън-Страуд, анализатор на енергийния пазар на ЕС в ICIS. Ръстът на търсенето на охлаждане „засенчва значително“ производството на слънчева енергия, допълва той.

Очаква се върховото търсене в Испания да достигне близо 38 гигавата в сряда вечер, съобщи мрежовият оператор Red Electrica. Това е с 5,6% повече спрямо миналата седмица.

Когата търсенето расте над средното предлагане на зелена енергия, Испания преминава към газова енергия, за да запълни дупката. Невъзобновяемата енергия е допринесла с 35% за производството в сряда, сочат данни на Red Electrica.

Цените в сряда са достигнали 89,26 евро за мегаватчас. Във Франция еквивалентният контракт е на ниво от 53,89 евро и 79,28 евро за мегаватчас на борсата Epex Spot SE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още