IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Без бури и ремонти износът на руски петрол по море продължава да намалява

Приходите от търговията с петрол намаляват до 1,48 млрд. долара през миналата седмица

11:05 | 24.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на руски петрол през морските терминали продължава да намалява и вече достига най-ниското си ниво за последните седем месеца, сочат анализите на Bloomberg. Все още няма явна причина за този спад - без данни за продължаващи ремонтни дейности в терминалите или за локални бури, които да пречат на износа, през седмицата 15-21 юли износът е намалял със 150 хил. барела до 2,83 млн. барела дневно.

За четирите седмици до 21 юли спадът е от 55 хил. барела до 3,06 млн. барела на ден, или най-ниското ниво от декември 2023 година насам.

Данните показват леко повишение на товарите през Черно море, което обаче не може да компенсира ограничения износ през терминалите на Балтийско море. Спадът вероятно ще продължи, тъй като от дни няма позиционирани танкери в Уст-Луга. В същото време обаче Украйна ограничи износа на петрол от "Лукойл" през петролопровода "Дружба", което може да доведе до ръст на каргото през някой от морските терминали през следващите дни.

От края на май Русия се отказа от квотите за износ на петрол и петролни продукти от ОПЕК+, но започна да ограничава добивите в съответствие с политиката на картела. Това също обяснява част от ограниченията.

Данните показват, че основните купувачи на руския петрол са Китай и Индия. През последните четири седмици (до 21 юли) китайските рафинерии са купували по 1,05 млн. барела на ден през морски терминали и по 800 хил. барела на ден през петролопроводи. За същия период Индия е купувала по 1,55 млн. барела на ден, което е известен спад спрямо предходния четириседмичен период (до 14 юли), когато доставките бяха в обем от 1,84 млн. барела на ден.

През август може да има известно намаление на доставките на петрол за Китай, след като източници на Ройтерс съобщиха, че Саудитска Арабия е понижила цената и вероятно ще достави около 44 млн. барела петрол през следващия месец.

Износът за Турция - единствената "морска" европейска дестинация за руския петрол, намалява до 235 хил. барела на ден. Това е най-ниското ниво от февруари 2024 година насам.

Приходите от търговия с петрол в руския бюджет се понижават до 1,48 млрд. долара през миналата седмица спрямо 1,58 млрд. долара в периода 8-14 юли. Има данни за намаляване на цените на руския петрол, което заедно с ограничените обеми свива и приходите.

Bloomberg базира своите анализи на базата на статистически данни от енергийния търговец Vortexa, анализаторите от Kpler и други наблюдатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 26 минути
това е щото има ръст на бели лади... а те кво искат? ... тунджа! 2 и 2... 4! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още