IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въпреки руските ракети Украйна увеличава добивите на природен газ

Страната се опитва да стане независима от вноса на енергийни суровини

11:59 | 23.07.24 г. 3
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Въпреки че енергийните съоръжения в Украйна, включително и едно от най-големите газохранилища в Европа, са под прицела на руските ракети, в страната се увеличават добивите на природен газ и петрол, сочат данните на местната компания "Нафтогаз". Без да навлизат в подробности, от компанията посочват, че инвестират регулярно в защита на своите активи.

От март насам Русия на няколко пъти обстрелва газови съоръжения в западните части на Украйна, включително и със свръхзвукови ракети "Кинжал".

През първата половина на 2024 година в страната са добити 7,3 млрд. куб. метра, което е ръст от 8% на годишна база. Годишната цел е 15 млрд. куб. метра, или около половината от потреблението на газ в страната през 2019 година. Заради войната потреблението се срина до малко над 18 млрд. куб. метра през 2022 година и през 2023 година.

Украйна успя да изкара зимата, без да купува природен газ, и сега в компанията непрекъснато анализират стари сондажи, които да модернизират и увеличат капацитета за добив или да възстановят в експлоатация. Страната се стреми да намали зависимостта си от вноса на газ, а от 2015 година не купува директно газ от Русия.

Преди дни "Нафтогаз" изплати и част от задълженията си по облигационните заеми с падеж през 2022 година и 2026 година. Компанията беше на ръба на фалита в първите месеци след началото на войната, след като индустрията се срина и потреблението на газ намаля двойно. Правителството фиксира цената на газа за домакинствата и мярката ще продължи поне до края на отоплителния сезон през 2025 година.

Постепенно обаче "Нафтогаз" успя да се стабилизира и, след загуба от 80 млрд. гривни (почти 2 млрд. долара) през 2022 година, излезе на печалба от 23 млрд. гривни, след като успя да преструктурира дълговете в резултат на преговори със своите облигационери и да увеличи местния добив на газ. Компанията предложи на европейски търговци да съхраняват газ в Украйна, а в момента преговаря и за транзит на газ през нейната мрежа с държави от Централна Азия към Европа.

Пред Ройтерс изпълнителният директор на "Нафтогаз" Олексий Чернишов казва, че имат да плащат задължения от 227 млн. долара през 2025 г. и от 855 млн. долара през 2026 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
sssaaa
преди 49 минути
До: sssaaa, каза Банос в Канал дел Коронел. Според него са ранени още 25 членове на Британската специална авиационна служба. И те ми казват, че са загинали френски войници... това не са наемници, които са французи, не, това са войници от френската армия, подчерта той. Сега последно НАТО ползва ли Украйна като плацдарм и пушечно месо? Свършиха ли най-после наемниците, та започнаха да пращат редови военни на НАТО? Защо няма 1 статия с истина за случващото се в Украйна и намесата на Запада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
sssaaa
преди 53 минути
Руската армия уби 18 британски спецназовци и войници от френската армия в Одеса- бивш полковник от НАТО. 18 войници от британската специална въздушна служба (SAS) и войници от френската армия се предполага, че са били елиминирани от ракетен удар в Одеса, казва пенсионираният полковник от испанската армия Педро Баньос, без да уточнява подробности.Току-що получих информация, която не мога да потвърдя, поисках потвърждение и ми казаха, че е вярно... имаше атака срещу Одеса, при която бяха убити"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Алехандро
преди 1 час
Браво, невероятни са украинците! А, онези руски колхозници, въпреки, че никой не стреля ракети по тях, "Газпром", най-голямта им компания се срути и е на ръба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още