IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия планира да разчита почти изцяло на зелена електроенергия към 2030 г.

В актуализирания План "Енергетика и климат" обаче се предвижда намаляване на съоръженията за производство на водород

16:53 | 22.07.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Португалия планира увеличаването на дела на зелената енергия до 93% в енергийния си микс през 2030 година. Това са част от усилията за декарбонизиране на икономиката, заложени в актуализирания План "Енергетика и климат", до който достъп има Ройтерс.

Страните от Европейския съюз (ЕС) трябва да актуализират своите планове за енергетиката за периода 2021-2030 година, така че да са в съзвучие с целите на Парижкото споразумение. Крайният срок за предаването на новите цели беше миналото лято, но повечето държави от общността, сред които и България, не се справиха с този срок.

В плана на Лисабон с 45% е намалена целта за изграждане на съоръжения за производство на зелен водород. Вероятно оценката е, че плановете не са реалистични, тъй като тепърва започват да се изграждат електролизаторите, необходими за производството на водорода и реално производството все още не е започнало.

В плана е записано капацитетът за производство на електролизьорите да бъде 3 гигавата спрямо 5,5 гигавата в предишната редакция. Това означава, че само за производството на водород ще са необходими мощности с капацитет от 8,6 гигавата.

В плана се предвижда увеличаване на генериращите зелени мощности в страната - до почти 43 гигавата през 2030 година спрямо 12,4 гигавата през 2023 година. Соларните мощности ще бъдат с капацитет от почти 21 гигавата, сочат още правителствените планове.

Португалската енергетика и сега е една от най-зелените в Европа - възобновяемите енергийни източници заемат дял от 61% от потребената електроенергия към 2023 година. Новото правителство в страната залага в своето предложение увеличаване до 93%, докато социалистите през миналата година бяха предложили дял от 85% за ВЕИ.

В началото на юли министърът на околната среда и енергетиката Мария да Граса Карвальо коментира, че промените, които се готвят, ще гарантират енергийната сигурност на страната. В правителството предвиждат зелената енергия да покрива 51% от крайното потребление през 2030 годинаспрямо досегашната цел от 47%, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 23 минути
До: Tikva007 ... якият мъжага с твърдите китки , убаво е да знае , че огромна част от ВЕИ системите в ЕС не са азиатски , поради ред причини ... конкурсите организирани за правенето им дават приоритет на европейското производство , и понякога дори без пари да ги карат нещата тук , не им се получава на поднебесните ... и да , ще си изчистим континента , и няма да възстановяваме връзките със северна нигерия ... нито газопроводи , нито петролопроводи , нито контейнери с желязна руда , нито девочки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 44 минути
До: Tikva007 логика на неногоумна копейка... понеже комшията ми е ***, не се къпе и мята *** през терасата.... и аз ще го правя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 час
*Португалия планира да разчита почти изцяло на зелена електроенергия към 2030 г.* - Има всичко необходимо за целта: плановици, комисари, комисия. Има и кой да произвежда, вместо да зеленее - Азия е затова! Ние ще си оправим климата над Европа, пък азиатците нека им е жега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още