IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО ще анализира икономическата изгода от изграждането на дветe нови ПАВЕЦ

Това е част от предпроектното проучване за изграждането на енергийния коридор Изток - Запад

14:10 | 22.07.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще направи анализ на икономическите изгоди от изграждането на два нови ПАВЕЦ - на язовирите Батак и Доспат, и включването им в електроенергийната мрежа на страната. Това отбеляза служебният премиер Димитър Главчев по време на церемония по подписване на договор за безвъзмездна помощ от Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA) и системния оператор в Министерския съвет.

Стойността му е 1,5 млн. долара и предвижда предпроектно проучване за необходимостта за изграждане на енергийния коридор Изток - Запад. Проектът обединява мрежите на Турция, България, Северна Македония, Косово, Черна гора и Албания, стигайки до крайната точка - Италия, разказа директорът на ЕСО Ангелин Цачев. Той уточни,  че целта е да бъде насърчен износът на зелена енергия от региона на Югоизточна Европа към останалите части на континента.

По проекта за България е предвидено разширяване на преносната инфраструктура и увеличаване на трансграничния капацитет по границите с Румъния, Гърция и Северна Македония с по над 2 гигавата, допълни още той.

Изпълнителният директор на USTDA Ено Ебонг коментира по време на церемонията, че проектът е от полза за целия регион и ще насърчи за зеления преход на България, подкрепяйки изграждането на необходимата инфраструктура и регионалното сътрудничество. Част от съоръженията, чието изграждане ще бъде анализирано, са четири нови електропровода със съседните на България страни, допълни още тя.

Ебонг съобщи, че агенцията, която оглавява има желание да помогне за решаване на проблемите с дълговете на общинската "Топлофикация София".

Възможността за разширяване на износа на електроенергия ще стабилизира пазарите и ще донесе по-приемлива цена на електроенергията за бизнеса и домакинствата, отбеляза и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който също присъства на церемонията.

Идеята за изграждането на две нови ПАВЕЦ е част от стратегията за енергетиката на кабинета "Денков". Плановете са до 2032 година да има още две централи с обща производствена мощност от 1,6 гигавата.

България има  природни дадености и изградени няколко подобни съоръжения, но и неудачи с най-важното за енергийната система от  тях - ПАВЕЦ "Чаира". Анализи на Министерството на енергетиката преди време показаха, че причината за аварията в централата е лошата поддръжка през годините. В момента тече ремонт и експертите на Националната електрическа компания (НЕК) се надяват до края на годината да заработи поне един от хидрогенераторите , което да помогне за балансирането на системата при наличието на все по-големи количества зелена енергия в системата.

По данни на ЕСО през последните дни пикови са обедните часове (заради високите температури), когато товарът в мрежата надхвърля 5 GW. Търсенето се покрива от АЕЦ "Козлодуй" (30%), ТЕЦ (30%) и фотоволтаичните централи (28%).

Горещата вълна, която обхвана Югоизточна Европа, увеличи търсенето на електроенергия и съответно цените се повишиха, което направи изгодно производството от въглища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 3 минути
грешка , друзя съфорумци , значи всяка от двете централи се очаква да струва по около 900млн евра ... а не и двете , щото и на мен ми малееше 900 за двете ... плюс двата реактора ... мащабно строителство се очертава у нас в близките години ... и понеже са проекти от европейски интерес , контролът ще е позатегнат . и новите ПАВЕЦ и новите реактори вече присъстват с дати за присъединяване в десетгодишният план за развитие на ENTSO-E ... някой да съжалява , че не сме в Евразийският союз ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 9 минути
До: evlogi ... нали разбираш сега , защо Бащицата и Феноменът напинят да са в правителство ?! ... имат там за патрон , опс почетен председател , един хидроиндженер ... международен специалист ... :))) ... агент Буда не пропуска рожден ден на агент Сава и обратното ... я виж за домашно тази дописка ... https://***.pv-magazine.com/2024/03/15/bulgaria-launches-renewables-plus-storage-tenders/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 58 минути
Държавна работа. Сега с години ще анализират, проучват и мъдруват, после ко решат да се строят, ще падне една борба кой да открадне повече, докато се строи, и евентуално след 15 години може и да ги имаме и ще ни излязат на цена, поне 3 пъти над проектната , при което цялата файда от строежа им ще отиде на кино...Или по-точно в джобовете на нащте хора..Примери такива за приоритетни държавни проекти-с лопата да ги ринеш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 часа
мдааа ... с голямо удоволствие бих прочел нещо от некой форумен енергетик за този проект ... 2 нови ПАВЕЦ х 800МВт всяка , подкрепени от Европейската Инвестиционна банка с 900млн евра , които ще ни интегрират като основна балансираща мощност по трасе от 2ГВт за износ на зелен ток към всичко по пътя до Северна Италия ... два реактора от поколение 3+ , които ще са готови много преди унгарските недомислици , огромни инвестиции за фотоволтаици и мегабатерии ... де го пАтока в целата схема ?! няма ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още