IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как американските пенсионери помогнаха на Русия да доставя втечнен газ

На този етап има само частични ограничения, наложени в този сектор от ЕС

13:36 | 19.07.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия се нуждае от всеки източник на средства, за да финансира бюджета си и войната в Украйна и един от възможните начини е втечненият газ. Несъзнателно пенсионни фондове от САЩ и Европа може да са помогнали на руските газови компании да доставят суровината до своите клиенти на Запад, пише Bloomberg.

Данни на консултантската Data Desk и антикорупционната организация Anti-Corruption Data Collective показват, че средства на публични пенсионни фондове, включително и управлявани от властите на щатите Ню Йорк, Вашингтон и Калифорния, са инвестирали индиректно в компании, осигуряващи ледоходи за  "Ямал СПГ" - най-големият терминал за втечнен газ в Русия.

Съоръжението е собственост на "Новатек", срещу която няма санкции на Запада, тоест чисто технически инвестиции в тяхната дейност не е нарушение. Връзките на американски инвеститори с Москва в момент, когато Вашингтон засилва финансовия натиск срещу Русия, само подсказват колко трудно могат да бъдат ограничени източниците за финансиране на руската хазна. И колко непрозрачна е финансовата система всъщност, допълва още Bloomberg.

Един от проектите, който финансират косвено американските пенсионери, е свързан с най-големия доставчик на танкери за втечнен газ - Seapeak, който беше купен за сумата от около 6 млрд. долара от инвестиционния фонд Stonepeak.

Корабната компания беше част от американската Teekay Tankers. След сделката, реализирана малко преди началото на войната в Украйна, шест от 16-те ледоразбивача, които могат да превозват втечнен газ, са обслужвали проекта "Ямал СПГ".

През тази година през този терминал са изнесени 160 товара, като повече от 1/3 от тях са с кораби на Seapeak. Ледоразбивачите на компанията са всъщност специално разработени за превоза на руски втечнен газ от арктическите зони на страната. Благодарение на тях газът може да стигне до Китай през Северния морски път.

Компанията е доставяла газ и за европейски клиенти, като основните входни точки са Белгия, Испания и Франция. Оттам обаче суровината се доставя и до другите държави в общността. Преди месец ЕК одобри първи ограничения за този сектор, свързани със забрана за реекспорт на втечнен газ, но като цяло няма пълен отказ от суровината, както стана с въглищата или предстои с петрола в края на тази година, когато ще изтече и изключението за покупка на руски петрол през тръбопроводи.

Инвеститор в Stonepeak е и калифорниският фонд Calpers. Пред Bloomberg от компанията коментират, че вече са изтъкнали своите опасения за работата с Русия пред основния партньор в него. "Ние смятаме, че инвестиции в Русия носят материален риск за успеха на нашите дългосрочни инвестиционни планове и трябва да предприемем действия, съобразно нашите задължения, да премахнем тези активи от портфолиото си", се казва в позиция на компанията.

Други инвеститори в транспортната компания са учителският фонд на щата Илиноис, пенсионен фонд от Орегон и щатският инвестиционен фонд на Вашингтон. Те отказват коментар на запитванията на Bloomberg.

Експерти са категорични - дори да не нарушава правилата, работата на фонда Stonepeak показва колко непрозрачни са тези инвестиционни звена и дори и акционерите им често нямат представа в какво са вложени парите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Алехандро
преди 1 час
руските производители буквално излизат 0:0, с втечнения, не им е там силата. И, редакцията, русия прибира само таксите като приход, другото е при производителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 1 час
Е хубава работа, няма ли да се намерят санкции и за американските пенсионери? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още