IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британска компания изгражда най-голямото съоръжение за съхранение на енергия във Франция

Проектът на Harmony ще може да захранва 170 хил. домакинства за два часа

12:06 | 19.07.24 г. 4
Снимка: Harmony Energy
Снимка: Harmony Energy

Британската компания Harmony Energy Ltd. започна строителството на най-голямото съоръжение за съхранение на енергия чрез стационарни батерии във Франция, което повишава способността на страната да съхранява екологично електричество, когато е в изобилие, за по-късна употреба, когато е необходимо, съобщава Bloomberg.

Проектът за 100-мегаватова батерия Cheviré в Нант, Западна Франция, ще използва продукта Megapack на Tesla и ще може да захранва 170 хил. домакинства за два часа, информира компанията.

Съоръжението, разположено на мястото на стара електроцентрала, работеща с изкопаеми горива, ще осигури важни услуги за балансиране на мрежата и ще позволи преминаването към възобновяема енергия.

Френският мрежов оператор обяви миналата година, че страната ще има нужда от повече гъвкавост, като например съхранение на енергия чрез батерии и инструменти за изместване на търсенето от пиковите часове, тъй като се добавят повече променливи възобновяеми източници в допълване към ядрените мощности на страната.

Строителството на съоръжението на Harmony вече е започнало, като акумулаторната система трябва да бъде свързана към мрежата през лятото на 2025 г. и да бъде готова да заработи напълно до края на следващата година.

Междувременно Франция продължава да разчита на ядрената енергия повече от всяка друга страна на планетата. Нейните ядрени мощности осигуряват 66,5% от електроенергията в страната през 2020 г. През последното десетилетие Франция е изнасяла по 70 тераватчаса електроенергия всяка година.

За да се справи с проблемите около метеорологичните условия, страната предлага изграждане на повече ядрени централи, като се фокусира върху малките модулни реактори (SMR) и европейските реактори под налягане (EPR).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 24 минути
До: zelka007 ама как така нафта на буса?!? Всички прогресивни фирми смениха бусовете на електрически - изоставате със зелената революция! Вземете мерки овреме, ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 39 минути
До: 0pk ... само бусът е нафффта , ама с adblue - водят го euro6 ... другото са бензин , разпродадох ги дизелите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 1 час
До: zelka007 ее това е лесен въпрос - в задния ти двор естествено. Да можеш най-накрая да смениш печката с модерна електричка. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 часа
задачка с понижена трудност за форумните енергетици . де ще е първата в България мега батерия за съхранение на енергия от соларни панели ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още