IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децентрализирани микроенергийни мрежи ще помагат на Израел да оцелее във войната

Плановете бяха разработени преди нападението на "Хамас" и могат да бъдат прилагани и в други държави с конфликти

21:33 | 18.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Още преди атаките на Хамас Израел работи по пилотен проект за "енергийни острови" - децентрализирани микроенергийни мрежи, които да работят автономно в случай на извънредна ситуация. Най-добрия пример за това е кибуцът Маале Гилбоа в северните части на страната, където живеят 350 души.

В близост до населеното място е изградена ПАВЕЦ, която съхранява енергия, и позволява захранване с електроенергия в  случай на прекъснания от националната мрежа. Заради мястото, на което е изградено населеното място, енергийната система разчита още на вятърни турбини, соларни панели и биогаз и лесно може да се превърне в "енергиен остров", пише още Ройтерс.

При нападението на "Хамас" през октомври 2023 година бяха прекъснати енергийните мрежи, което доведе до временен срив и спиране на работата на редица индустрии, включително и на платформата за добив на природен газ в Средиземно море от находището Тамар.

По света има много подобни проекти - например независими от енергийната мрежа болници, училища или цели общности в Азия, Северна Америка или Африка. Тези проекти зависят основно от правителствено финансиране. През 2022 година Световната банка отбеляза, че именно микроенергийните мрежи ще осигуряват електроенергия за половин милиард души в световен мащаб до 2030 година.

Плановете на Израел са тези "енергийни острови" да допълват, а не да бъдат алтернатива на националната мрежа, когато няма проблем. Те трябва да работят в паралел с големите централи, произвеждащи електроенергия от газ, на който се оказа богато крайбрежието на Израел.

Това е част от стратегията за енергийната сигурност, която войната само насърчава. В Израел смятат, че това е решение и за други държави, в които се водят военни конфликти и техният модел може да бъде използван и в други части на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
pinktoma
преди 1 час
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:-- https://use.my/woodman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още