IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските производители на соларни панели превземат САЩ

Китайският бизнес се възползва от евтино финансиране и други субсидии в САЩ, създадени за намаляване на икономическата доминация на Китай

13:48 | 18.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Строителството на нови заводи за производство на соларни панели в САЩ се забавя въпреки правителствените субсидии, пише Ройтерс. Единственото изключение са инвеститорите от Китай. Според оценките на анализаторите китайските заводи съвсем скоро ще имат капацитет за производството на фотоволтаични панели с мощност от 20 гигавата годишно и така ще доминират на все още зараждащия се пазар в САЩ.

Седем са компаниите, в които участва китайски капитал - Jinko Solar, Trina Solar, JA Solar, Longi, Hounen, Runergy и Boviet. Местните власти в Охайо, Тексас, Аризона и Северна Каролина, където основно се насочват китайските инвеститори, приветстват техните инициативи. Основно те внасят модули, произведени в Азия, които сглобяват и продават в САЩ.

Досега никой не беше обърнал внимание на рязкото увеличение на производствения капацитет на китайските компании, пише още Ройтерс. Според агенцията това развитие е притеснително за климатичните планове на Джо Байдън. Неговата администрация раздава субсидии за инвестиции в чиста енергия, които да създадат работни места в САЩ, но и да се противопостави на китайската доминация в сектора.

В Министерството на енергетиката на САЩ отбелязват пред Ройтерс, че създаването на местните вериги на доставки на оборудване за слънчевите мощности е трудно и бизнесът вероятно ще има нужда от помощта на чуждия бизнес.

Но се оказва, че китайският бизнес не просто помага, а и се възползва от правителствената подкрепа и получава достъп до вериги за доставки на суровини и евтино финансиране с правителствени гаранции.

Американските анализатори са изненадани от скоростта, с която навлизат китайските компании. И все пак допълват, че инвестициите като цяло помагат за развитието на американската икономика и нови работни места. "Те имат опит в строителството на заводи и изграждането на вериги за доставки", коментира Дейвид Фелдмън от Националната лаборатория за възобновяема енергия към Министерството на енергетиката наСАЩ.

В същото време местните компании трудно издържат на конкуренцията на евтиния внос на соларни панели и оборудване от Китай. Те започват да се притесняват и от присъствието на техните конкуренти в САЩ. Американските инвеститори коментират, че някои от техните планове за нови мощности така и няма да видят бял свят.

Проблеми има дори и най-голямият базиран в САЩ производител - Convalt. Компанията планираше разширяване на производството на панели и оборудване за соларни централи, но спря част от тях, след като цените на пазара спаднаха и вече са с 50% по-ниски от производствените разходи на Convalt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още