IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на руски петрол се срина до най-ниските си нива от януари

Няма видима причина за намалените доставки - буря или ремонтни дейности на терминалите

11:09 | 17.07.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От началото на юли износът на руски петрол намалява с 11%, сочат изчисленията на Bloomberg, базирани на данните за търговията и движението на танкерите от руските петролни терминали. От тях е видно, че износът от Новоросийск в Черно море е практически преустановен в седмицата 8-14 юли, докато от балтийските пристанища Приморск и Уст-Луга намалява с 30% от началото на месеца.

Няма видима причина за това намаление - буря или ремонтни работи на съоръженията, допълва Bloomberg. Агенцията базира заключенията си и на стастиката на енергийния търговец Vortexa и анализаторите от Kpler. Междувременно руски медии съобщават за рекорди в цената на бензина и недостиг на пазара заради ограничена работа на рафинериите. Русия има и ангажимент към ОПЕК+ за намаляване на добивите.

Така през последните четири седмици до 14 юли износът на руски петрол намалява със 180 хил. барела до 3,11 млн. барела на ден. Това е най-ниското ниво от януари насам. През седмицата 8-14 юли доставките обаче записват ръст от 200 хил. барела до 2,97 млн. барела на ден, което се дължи основно на увеличението на танкерите, напускащи пристанището в Мурманск.

Приходите от продажбата на петрол са ограничени въпреки увеличените количества през миналата седмица. В хазната са влезли 1,58 млрд. долара спрямо 1,49 млрд. долара в първите седем дни на юли. Причината е по-ниската цена на петрола в този период.

Пикът на приходите беше регистриран през юни 2022 година - 2,17 млрд. долара, а през декември същата година беше и най-ниското ниво - 930 млн. долара.

Bloomberg отбелязва още и съвместните усилия на ЕС и Великобритания да ограничат търговията с руския "сенчест" флот - стари танкери, често пътуващи без застраховки и в нарушение на тавана на цената на руския петрол от 60 долара за барел, поставен от Запада в края на 2022 година. До този момент САЩ, Великобритания и ЕС са наложили ограничения за движението на 53 танкера на "Совкомфлот" заради нарушения на санкциите. Само три от тях продължават да извършват доставки, макар и с изключени транспондери.

След началото на военните учения на гръцките военноморски сили в Средиземно море, руснаците започнаха да претоварват танкери в близост до бреговете на Мароко. Гърция удължи срока за ученията си до 15 септември.

Основен купувач на руския петрол е Азия, но през четирите седмици до 14 юли доставките намаляват до 2,83 млн. барела дневно, което е най-ниското ниво за последните пет месеца. За Китай отиват към 900 хил. барела на ден, като страната получава и по 800 хил. барела дневно през петролопроводи.

В началото на месеца Ройтерс съобщи, че Саудитска Арабия е предприела действия за възстановяване на позициите си на китайския пазар и през август ще достави поне 40 млн. барела, предлагайки ги на атрактивна цена.

Индия е купувала по 1,71 млн. барела дневно в този период, като според данни на Argus цената за индийските рафинерии е намаляла с 1 долара за барел. Другият по-съществен пазар на руските петролни компания - Турция, е получила 260 хил. барела дневно, което е най-ниското ниво от февруари насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 33 минути
До: 0pk ... радваш като започнеш свободни упражнения на тема : могучая , петрол , газ ... интересен е въпросът , колко нафффта вече внасят на месец ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
0pk
преди 1 час
Изчислили експърдите на блумберга на база движение на танкери. То реално може и по-голмям да е сривът или пък да е опит за спазване на квотите - всичко е чиста спекулация, понеже все по-малко данни ще се получават за всякаква търговия. Крачка по крачка, към свят извън контрола на галактическия жандарм. Сега безухия като хване руля, съвсем ще отърве ситуациятa с неговата мания за величие. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още