IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската сметна палата предлага проверка на фактите за зеления водород

Доклад на одитора засилва съмненията относно водородните планове на ЕС и дали горивото е реалистично решение за намаляване на емисиите на парникови газове

19:33 | 19.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Планът на Европейския съюз (ЕС) за бързо разширяване на пазара на зелен водород е „прекалено амбициозен“, предупреждава Европейската сметна палата (ЕСП), цитирана от Bloomberg.

27-членният блок постави зеления водород - произведен чрез възобновяема електроенергия - в центъра на стремежа си за декарбонизиране на икономиката, особено в рамките на тежката промишленост. Но е малко вероятно ЕС да постигне целта си да създаде пазар от 20 милиона тона, разпределен поравно между местното производство и вноса, до края на десетилетието, става ясно от нов доклад на ЕСП.

Органът, който наблюдава финансите на ЕС и може да повлияе на изготвянето на политики, посочва, че настоящият водороден план не се основава на стабилен анализ, а на политическа воля. Финансирането от почти 20 млрд. евро до 2027 г. е разпръснато между различни програми, което затруднява достъпа на компаниите.

„Промишлената политика на ЕС относно възобновяемия водород се нуждае от проверка на фактите“, изтъква Стеф Блок, член на ЕСП, отговарящ за одита.

Докладът засилва съмненията относно водородните планове на ЕС — изковани по време на разгара на енергийната криза — и дали горивото е реалистично решение за намаляване на емисиите на парникови газове, особено в краткосрочен план.

ЕСП казва, че има предизвикателства по цялата верига на стойност на водорода, като е налице и „проблемът с кокошката и яйцето“ – дали да се заложи на търсенето или да се стимулира първоначално предлагането.

Търсенето дори няма да достигне половината от целта на ЕС от 20 млн. тона до края на десетилетието, изтъква ЕСП. През 2022 г. водородът представлява по-малко от 2% от потреблението на енергия в Европа, като най-големият дял от търсенето идва от рафинериите.

Европейската комисия (ЕК) заяви, че се развиват 254 проекта за възобновяем водород в ЕС, откакто е въвела регулаторна рамка и е предоставила инвестиционна подкрепа.

„Нашата работа далеч не е завършена“, изтъква ЕК в заявление, изпратено по имейл. „Сега трябва да ускорим внедряването и навлизането на възобновяем и нисковъглероден водород в Европа и да доразвием този прохождащ пазар“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 час
бързото и повсеместно внедряване на батерии и електродвигатели размаза всякаква друга конкуренция ... водород , амоняк , синтетичен етанол ... :))) ... което от една страна е хубаво , но от друга започват да се задават въпроси ... дори форумните енергетици спряха да бърборят за жълт водород ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още