IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната система в Южна Русия се срина след спиране на ядрената централа в Ростов

Без ток е и окупираният през 2014 година Крим

19:20 | 16.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Енергийната система в южните части на Русия се срина, след като сработи автоматичната защита на един от реакторите в ядрената централа в Ростов, съобщава ТАСС. Според съобщенията причината е повреда в турбогенератора. По данни на "Росатом" няма промяна в радиационния фон, но от системата са изведени 1,5 гигавата мощности.

Стотици подстанции са изключени и без ток са много от населените места в района и в окупирания Крим. На полуострова е спряно движението в редица градове, сред които Ялта, Керч, Федосия и Судак, тъй като няма захранване на светофарната уредба.  

В социалните мрежи има съобщения и за спиране на работата на два от трите блока на топлоцентрала в Бурятска област, което остави без захранване над 115 хил. абоната.

Високите температури, обхванали части от Европа, доведоха до увеличаване на потреблението на електроенергия, включително и в европейските части на Русия. По данни на енергийната борса в страната цената на електроенергията за днес (16 юли) за първи път прескочи нивото от 2000 рубли за мегаватчас.

"Комерсант" съобщава, че цената на електроенергията в южните части на Русия се е увеличила със 17% през последните дни заради горещините и увеличеното търсене. В същото време производството на електроенергия е ограничено, включително и от ядрените и водните централи в региона. Руското издание съобщи преди дни за планирани изключвания на захранването в Ростовска област, чрез които да бъде избегнато претоварването. Причината са ремонти в топлоцентрали в региона.

От началото на юли заради високите температури потреблението на електроенергия в Русия се е увеличило с 9%.

Цената на електроенергията в Русия достигна исторически рекорд през януари - 2912 рубли за мегаватчас след рекордно ниски температури в части от страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още